Martin Jakš

Martin Jakš | foto: Czech Ski

Domácí šampionát ovládli Jakš a Janečková. Oba běžci brali tři tituly

  • 1
Mužské i ženské disciplíny mistrovství republiky v běhu na lyžích měly jedinou hlavní postavu. Jak Martin Jakš, tak Iva Janečková sebrali v Harrachově tři mistrovské tituly. Vyhráli týmový sprint, štafetu i individuální závod volnou technikou.

"Páteční týmový sprint se mi ještě nejel moc dobře, ale měl jsem výborného parťáka Aleše Razýma," uvedl Jakš v tiskové zprávě Svazu lyžařů České republiky. Ve štafetě neměla elitní formace Dukly Liberec konkurenci, všichni zajeli nejlepší časy.

A nedělní volná desítka byla Jakšovým galapředstavením. Zajel tam historicky rekordní čas 19:41,3 a druhého Razýma porazil o 17,9 sekundy. Bronz získal Jiří Magál těsně před Martinem Koukalem, jenž se v této sezoně specializoval na dálkové běhy. "Na mě to bylo najednou už moc krátké, když celou sezonu jezdím úplně jiné štreky. Ale jsem docela spokojený," uvedl Koukal.

Jakše příští víkend čeká tečka za sezonou v podobě maratonu na 50 km. Pojede ho buď na Mísečkách, nebo ve finále Ski Classics ve švédském Valadalenu. "Ještě se rozhodujeme," dodal.

Janečková potvrdila velice solidní formu z celé druhé poloviny sezony. Dokázala přispět k výhře v týmovém sprintu, který obvykle nejezdí. Pak i ve štafetě a na volné pětce, vždy o sekundu. "Jo, o prsa, aspoň to bylo zajímavé," řekla s úsměvem.

V závěrečném závodě stahovala celou dobu náskok reprezentační kolegyně Evy Nývltové. První okruh ztrácela sedm sekund, druhý v kopcích dorovnala, až ve třetím měla víc sil.

Také ve štafetě se musela hodně snažit, neboť na první úseku Boudíková v závěru okruhu zabloudila a Moravcová na druhém ještě spadla. "Ale věřila jsem si a ustála to i v nebezpečných sjezdech. Teď ještě aby vyšla obhajoba na třicítce příští víkend a můžeme si dát dovolenou," dodala.

Mistrovství ČR v běhu na lyžích v Harrachově

Muži: 10 km volně:

1. Jakš 19:41,3, 2. Razým -17,9, 3. Magál -45,2, 4. Koukal -49,1, 5. Kožíšek -56,8, 6. Horyna (všichni Dukla Liberec) -1:09,4.

Štafeta 3x5 km:

1. Dukla Liberec I (Razým, Magál, Jakš) 39:15,2, 2. Dukla Liberec II (Horčička, Horyna, Lopota) -1:32,9, 3. SK Nové Město na Moravě (Augustinák, Šrail, Ročárek) -1:59,5.

Ženy: 5 km volně:

1. Janečková (SK Jablonec) 13:27,7, 2. Nývltová (Olfin Car Trutnov) -1,2, 3. Moravcová (SK Jablonec) -9,9, Štafeta 3x3,3 km: 1. Ski klub Jablonec (Boudíková, Moravcová, Janečková) 26:54,8, 2. SK Nové Město na Moravě (Klaclová, Ostrejšová, Chrástková) -1,0, 3. Královéhradecký kraj (Grohová, Schejbalová, Nývltová) -43,2.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž