Černík míří na Rande s panem Bendou

Špindlerův Mlýn - Slunce svítí, na kopcích stále víc jak metr sněhu. Jarní idylku ve Skiareálu ve Svatém Petru očarují ještě snowboardoví šamani. Tradiční Big Air Contest, vrcholná domácí show sezony, je tady. Bude se létat vzduchem a metat roztodivné kozelce. "Počasí je skvělé, sníh drží, můstek už máme připravený," hlásí Marléne Lašová z pořádající agentury GSMA.

"Těším se moc, doufám, že se akcička povede. Ostatně jako vždycky," říká Martin Černík, nejlepší domácí freerider, který pozval jedenáct špičkových světových jezdců. Mezi ně se mohou dostat i nejlepší Češi z páteční kvalifikace.

Zapamatujte si hlavně jméno mladičkého Švéda Chrise Sormana. "Má vynikající technické skoky, zvládne veškeré rotace. Jeho standard je tam, kde má většina maximum," rozplývá se nad jeho schopnostmi Černík.

Sorman vyhrál European Open ve Švýcarsku a postoupil na prestižní Arctic Challenge, pořádanou legendárním Terje Haakonsenem.

Černík se letos zúčastnil světového šampionátu i Světového poháru v U-rampě, protože usiluje o start na olympiádě v Turíně. "Jsem už docela unavený. Sezona byla hodně náročná. Hlavně tím věčným cestováním, posedáváním po letadlech a letištích a balením báglů,“ říká snowboardista z Hradce Králové.

Po Špindlu se chystá vyrazit na dva týdny na Aljašku na volné ježdění s helikoptérou. "Bez mobilu a užiju si to," směje se.

Na cenách se rozdá v sobotu výjimečných 15 000 dolarů. Odpoledne bude vyhrávat pod svahem kapela Wohnout, která zve na Rande s panem Bendou, jak se jmenuje jeho poslední úspěšné CD. A pak až se setmí - vypukne tradiční divoká after párty.

Program 4. Nokia Snowboard Big Air Contest - Svatý Petr
Pátek: 12.00 trénink U-rampa, 14.00 trénink Big Air, 15.00 česká kvalifikace Big Air. Sobota: 10.00 trénink U-rampa, 14.00 kvalifikace, 15.00 koncert kapely Wohnout, 16.00 finále, 20.00 párty.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž