Bývalý skokan Nykänen se chtěl zastřelit

Helsinky - Čtyřnásobný olympijský vítěz ve skoku na lyžích Matti Nykänen přiznal, že v dobách svých problémů s alkoholem uvažoval i o tom, že se zastřelí. Svěřil se s tím v rozhovoru pro finský bulvární deník Iltalehti, kde mluvil o těch nejhorších dnech po skončení své sportovní kariéry. "Byl jsem připraven spáchat sebevraždu. Už jsme věděl, kde seženu zbraň a jak ji budu muset použít. Nakonec se mi přece jen zachtělo žít," řekl devětatřicetiletý Fin.

Nykänen se na olympijských hrách v Calgary v roce 1988 stal první skokanem, který dokázal vyhrát závod na středním i velkém můstku. Kromě toho získal na stejné olympiádě zlato i v soutěži družstev a o čtyři roky dříve v Sarajevu vyhrál závod na velkém můstku.

Po skončení kariéry však začal holdovat alkoholu a dostal se do vážných psychických problémů. Od chvíle, kdy uvažoval o sebevraždě, je v péči psychoterapeutů. "Ze začátku jsem měl problémy s otevřeností vůči psychologovi, ale pak jsem našel tu správnou cestu a moc mi to pomohlo.

Problémy byly mnohem hlubší než jenom alkohol. Jsem nespokojený sám se sebou a tohle je jediná možnost, jak to řešit," popsal svůj současný psychický
stav bývalý šampion.

Od konce své kariéry na začátku devadesátých let se Nykänen pokoušel prosadit jako zpěvák nebo striptér. O jeho psychické labilitě má svědčit i to, že čtyřikrát ženatý skokan měl na svou současnou manželku Mervi vytáhnout nůž.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž