VŠE PŘIPRAVENO. Lyže čekají na závodníky Jizerské padesátky.

VŠE PŘIPRAVENO. Lyže čekají na závodníky Jizerské padesátky. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Bude to masakr, říkají běžci o vyřazovací Jizerské padesátce

  • 2
Tradiční lyžařský závod Jizerská padesátka je letos rozložen do tří dnů a první vlna běžců vyrazí do stopy už v pátek v 15hodin. Vzdálenost více než padesáti kilometrů klasicky je vypsána pouze pro elitní kategorii běžců v rámci Ski Classics. Ti v neděli celkem patnáctkrát absolvují čtyřkilometrový okruh, který se pořadatelům při nedostatku sněhu podařilo připravit.

V elitní skupině čítající podle aktuální startovní listiny 131 účastníků figuruje dvanáct českých zástupců a mezi nimi patří k favoritům trojnásobný vítěz závodu Stanislav Řezáč. Do bojů o přední příčky by mohl zasáhnout také loňský vítěz FIS Marathon Cupu Petr Novák. „Bude to dlouhé a bude to těžkej závod s velkým převýšením,“ řekl Řezáč, jezdící v barvách bedřichovského celku Silvini Madshus, o netradiční trati.

Jablonecký běžec má raději jedno dlouhé kolo, tolik okruhů při závodu nikdy nejel. „Budeme se dojíždět, to je na tom nejhorší, že se ztratí orientace v průběžném pořadí. Nevím, jestli to je dobře, ale chválím organizátory, že se snaží závod udělat,“ uvedl doplnil 42letý závodník.

Favority budou severští laufaři. „Je to těžký s nimi závodit, ale uvidíme, třeba to vyjde. Skončit do třetího místa by byl super výsledek,“ řekl Řezáč už před sezonou.

Nechybí obhájce titulu Nor Morten Eide Pedersen či jeho krajan John Kristian Dahl, který ovládl úvodní díl Ski Classics v Livignu. Mezi ženami je favoritkou loňská vítězka Kateřina Smutná reprezentující Rakousko.

Muži a ženy odstartují v neděli současně v 8.30 a závodníci, kteří budou dostiženi o celé kolo, budou muset odstoupit. „Tohle bude masakr a nedokážu si představit, jak to bude probíhat, když budou dojetí závodníci odstupovat. Myslím, že do cíle dojede maximálně třicet lidí, a to mi přijde divoký,“ komentoval systém závodu Novák, letos poprvé člen seskupení Lukáše Bauera Pioneer Investments - Craft.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž