Lukáš Bauer

Lukáš Bauer | foto: Reuters

Bauer nepadá, ale zažil srážku se svištěm

  • 3
Praha - Životní formu má letos lyžař Lukáš Bauer. Po suverénním vítězství na Tour de Ski a po dalších výborných výkonech v závodech Světového poháru je aktuálním lídrem celkového pořadí s náskokem téměř 300 bodů na konkurenty. Přesto na prvenství stále nemyslí. Jeho nejbližším cílem je uspět na závodech v Liberci.

Se stejnou vervou, s jakou vzdoruje soupeřům v bíle stopě, se pustil Lukáš Bauer do otázek od čtenářů při čtvrtečním on-line rozhovoru.

Jeden z nejpopulárnějších sportovců současnosti byl od začátku rozhovoru doslova zavalen lavinou dotazů, kterou se prokousával více jak dvě hodiny (!).

Odpovědi Lukáše Bauera čtěte ZDE.

Na dotaz o přerušení či ukončení odpovídání po obvyklé hodině Bauer reagoval spontánně : "Proč, já odpovím na všechno," usmál se. Komunikací s fanoušky se viditelně bavil, odpovědi si často doplňoval vše říkajícími smajlíky.

Pel-mel dotazů se nevyhnul snad žádnému tématu - sportovní forma, MS v Liberci, osobní život, Valentýn, soupeři, budoucnost...

Lukáš prozradil, že poprvé se stal mistrem republiky v sezoně 1994/1995 jako dorostenec, kdy ještě používal lyže značky Bohemia. V současné době se plně soustředí na závody Světového poháru v Liberci, myšlenky na zisk Světového poháru zatím spíše potlačuje.

Přestože je blízko velkého úspěchu českého běžeckého lyžování, přiznal Bauer, že by prvenství v SP vyměnil za olympijskou medaili.

O tom, jak je jeho sport náročný, se mohli přesvědčit čtenáři při čtení tréninkové bilance za rok. "Naběhám kolem 1500 km, na kole tak ke 3000 km, na kolečkových lyžích minimálně 2000 km a na lyžích okolo 5500 km."

Při trénování nebo závodění hrozí také úrazy - pády či srážky. "Občas padám při tréninku, při závodě se mi to již dlouho nepovedlo. Ale jednou na kolečkových lyžích jsem se střetl se svištěm," přiznal Bauer. "Naštěstí to obě strany přežily," dodal lyžař, který odpověděl i na "intimní" dotaz. "Během závodu se mi na velkou zatím nikdy nechtělo. Vždycky jsem byl v cíli dostatečně rychle."

Nástupce Neumannové

Jestliže před sezonou panovaly obavy o osud českého běhu na lyžích po ukončení kariéry Kateřinou Neumannovou, Lukáš Bauer je záhy rozmetal.

V úvodu sezony pravidelně končil na medailových pozicích v závodech SP, forma vygradovala na Tour de Ski. Na ní si s celou svojí konkurencí pohrával a nikoho nenechal ani chvíli pomyslet, že by mohl získat výhru někdo jiný.

Možné obavy z následné nemoci, kvůli které musel i vynechat závod SP v Kanadě, rovněž záhy přešly. Hned při prvním startu v estonském Otepää opět ukázal všem záda.

O tomto víkendu bude Bauer hlavní hvězdou závodů SP v tuzemském Liberci. Přestože se nepojede na ideálních tratích, na změněném programu je zatím v plánu jeho oblíbená trať 15 km volně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž