Akrobat Valenta chce zaskočit soupeře

Praha - Akrobatický lyžař Aleš Valenta je po třech letech připraven uvést v život nový skok a v nadcházejí olympijské sezoně tak zaskočit konkurenci. Nad soupeři hodlá získat bodovou převahu díky prvku, při kterém po výjezdu z můstku ve výšce dvanácti metrů udělá tři salta a pět vrutů! Dosavadním skokanským maximem jsou ve třech saltech čtyři vruty. Sezona Světového poháru akrobatických lyžařů začne o tomto víkendu v australském Mt. Bulleru. Na jižní polokouli ale Valenta ještě obtížný prvek nepředvede, aby nedal konkurenci čas se do prosincové americko-evropské části SP naučit něco podobného.

V Mt. Bulleru Valenta skončil předloni i loni druhý, což je doposud jeho nejlepší výsledek. O premiérovém vítězství v závodu Světového poháru nechtěl akrobat ze Šumperku mluvit. "Každopádně budu skákat nejtěžší skoky, tři salta a čtyři vruty v obou kolech, ale nechci nic zakřiknout," uvedl Valenta.

Valenta dlouho vymýšlel, jak vtěsnat pět vrutů do tří salt. Neúspěšně zkoušel tři vruty v prostředím saltu. Přijatelnou variantu našel až v létě. V prvním saltu udělá dva vruty, to samé ve druhém a na poslední mu zbývá jeden vrut.

"Je to strašná vrtule, fakt nářez, ale dá se v klidu přistát," ujistil Valenta a tvrdil, že tři salta a čtyři vruty je pro něj už snadný skok. Na sněhu ještě nikdo skok s pěti vruty nepředvedl. "Chci mít ten primát, skočit to první na světě," zasnil se Valenta.

Tvrdí, že nepřipravil žádnou radikální změnu. "Je to jen vzestup výkonnosti. Obtížnost roste, ale je úměrná technice skokana," mínil Valenta. Díky pátému vrutu může akrobat od rozhodčích získat až o patnáct bodů za skok více. Současný světový rekord má hodnotu 260,98 bodu. Valenta by za jeden skok s pěti vruty ve třech saltech mohl mít 140 bodů.

Podle vlastních slov Valenta už obtížný skok na můstku s dopadem na vodní hladinu zvládl více než dvacetkrát. "Jen jednou jsem skok zabalil. Vychytávám maličkosti," podotkl akrobat. Na olympiádě v Salt Lake City bude obhajovat čtvrté místo z Nagana 1998. "Prvním cílem bude účast ve finále," řekl k tomu.

Před sezonou nic nenaplánoval. Loni si dělal zálusk na medaili na mistrovství světa, ale závod pokazil a ze sezóny měl špatný pocit. "Žádný vrchol sezony si nedávám. Chci projet sezonou tak, abych byl na konci sám se sebou spokojený," uvedl Valenta.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Aleš Valenta