Momentka z extraligového duelu Plzeň - Zubří.

Momentka z extraligového duelu Plzeň - Zubří. | foto: Daniel Beran, MAFRA

Zubří se v osmifinále Vyzývacího poháru střetne se Sportingem Lisabon

  • 0
Házenkáři Gumáren Zubří by měli pozlatit ruce generálního sekretáře evropské federace Michaela Wiederera. Právě on v úterý vylosoval valašskému týmu za osmifinálového protivníka ve Vyzývacím poháru portugalský Sporting Lisabon. Tedy celek, jenž si trenér Jiří Mika vysloveně přál.

"Atraktivnějšího soupeře jsme dostat nemohli," přiznal Mika. "Pro klub, region i naše fanoušky to bude házenkářský svátek." Když Wiederer přiřadil lístek s názvem Sportingu k Zubří, zbývaly v osudí ještě slovinský Maribor a švýcarský Lucern.

Sporting Lisabon

Nejúspěšnější házenkářský klub Portugalska se stal 19x mistrem, naposledy v roce 2006. V aktuálním ročníku je čtvrtý s bodovou ztrátou na první Benficu.

V evropských soutěžích je jeho největším úspěchem triumf ve Vyzývacím poháru před dvěma lety. Letos postoupil do osmifinále přes Trabzonspor po vítězství 31:29 v Turecku a 41:18 doma.

Trenérem mužstva je Srb Branislav Pokrajac, hvězdou kanonýr portugalské reprezentace Solha.

"Mariboru jsme se chtěli vyhnout, protože s ním pravidelně hráváme," zmínil Mika. "Lucern by se nám líbil. Pomohl by nám náš bývalý hráč Petr Hrachovec, který ve švýcarské lize trénuje Schaffhausen."

Úvodní osmifinálové utkání se odehraje na Valašsku 11., nebo 12. února, odveta na Pyrenejském poloostrově o týden později.

"Říká se, že je v pohárech lepší končit doma. Takhle je to ale pro nás příznivější, protože na první duel určitě přijde hodně diváků," míní Mika, který za favorita považuje Sporting.

Není se co divit. Vždyť lisabonský klub je mnohanásobný mistr a před dvěma lety vyhrál Vyzývací pohár.

Pro Zubří to bude druhá konfrontace s portugalským mužstvem během posledních tří let. V roce 2008 vypadlo ve druhém kole Poháru vítězů pohárů s Bragou po dvou těsných porážkách. Doma podlehlo 25:26, v odvetě 25:28.

"Těžko oba týmy srovnávat. Sporting jsme neviděli a informace budeme shánět až před prvním zápasem," podotkl Mika.

Trenéra Zubří momentálně zajímá výhradně extraliga, v níž je jeho družstvo po 12 kolech o skóre první před Duklou Praha. Před reprezentační pauzou se ještě utká venku s Jičínem a doma s Frýdkem-Místkem. Už teď je ale jisté, že dva pohárové duely mu nahustí únorový program.

"Hrajeme v tu dobu s přímými konkurenty o medaili. Ale nestěžujeme si, postoupit jsme chtěli," usmál se Mika.

,