Žeravičtí muži jsou v play-off

  • 1
Žeravice - S poloviční úspěšností zakončila základní část první ligy národní házené čtveřice týmů z Přerovska. Muži Žeravic si v posledním dvojkole zajistili postup do play-off o mistra republiky. To samé se podařilo také rokytnickým ženám, které do vyřazovací části vstoupí rovněž ze sedmého místa a hned na úvod narazí na favorita.

Naopak z ligy žen po roční epizodě Žeravice sestupují, stejně jako předposlední Kokory.

Jeden z nejslabších útoků

"Sedmé místo je pro naše muže v současné době asi maximem," říká sekretář žeravického klubu Oldřich Zubík. "Do play-off jsme se sice dostali, ale proti Nýřanům zřejmě nemáme šanci."

Právě se Západočechy Žeravice doma v předposledním kole prohrály 21:25. Tento výsledek však Zubík nepřeceňuje. "Od debaklu nás zachránilo jen to, že se probudil náš útok." O gól méně než Žeravice vstřelily v soutěži Všenice a horší pak byly už pouze Čakovice.

Jak tedy sekretář vidí budoucnost klubu, který je v historické tabulce s devatenácti mistrovskými tituly vůbec nejúspěšnější?

"Zatím ne příliš růžově," přiznává Zubík. "Mladší žáci sice postoupili na přebor republiky, když už jej v zimě vyhráli, ale dorostence, kterými bychom doplnili prvoligový tým, bohužel vůbec nemáme."

Ženám scházely zkušenosti

Žeravické ženy se v nejvyšší soutěži ohřály pouze jednu sezonu. "Doplatily především na nezkušenost. Projevilo se to v domácích zápasech, kdy vedly třeba o čtyři góly, ale nedokázaly náskok udržet," dodal Zubík.

Bilance týmů
z prostějovského kraje

v lize národní házené

Muži Žeravic
7. místo play-off s Nýřany
Ženy Žeravic
12. místo sestup z 1. ligy
Ženy Rokytnice
7. místo play-off s Dobruškou
Ženy Kokor
11. místo sestup (kvalifikace ?)

Play-off se hraje 3. června v Zdravicích resp. v Rokytnici a 4. června na hřištích jejich soupeřů

Podle něj se na výkonech družstva také citelně projevila absence nejlepší střelkyně podzimu Bajerové, která se zranila hned v úvodním jarním zápase.

Z nejvyšší soutěže sestupují i Kokory, ale mají ještě teoretickou šanci, že se zachrání. To v případě, že by se do šestičlenné kvalifikace nepřihlásil jeden z vítězů, či druhý tým v pořadí oblastního přeboru.

Rokytnice postup nečekala

Play-off si z trojice regionálních zástupců v ženské lize zahraje pouze Rokytnice. "Je to pro nás příjemné překvapení, protože naším cílem bylo hrát kolem devátého desátého místa a hlavně se vyhnout sestupovým příčkám," přiznal organizační pracovník oddílu Otto Schmidt.

Rokytnické družstvo mělo totiž většinu sezony problémy se sestavou, často chyběly především klíčové hráčky. "Play-off je pro nás prodloužení sezony a i když proti Dobrušce budou děvčata hrát na sto procent, velkým favoritem zůstává soupeř," řekl Schmidt.

V Rokytnici naopak panuje zklamání, že do první ligy nepostoupili muži, kteří měli velké ambice. "Ještě do posledních kol jsme tomu věřili, ale sportovně musíme uznat, že Svinov, který druhou ligu vyhrál, byl prostě lepší," dodal Schmidt.