Zaplatily vysokou cenu, teď chtějí sklízet

Praha - S vítěznou náladou míří české házenkářky na evropský šampionát do Dánska. Na turnaji v německém Rostocku neztratily ani bod, i když si poradily 'jen' s klubovými celky a juniorským výběrem Rumunska. Křehké sebevědomí si však tým budoval těžce. Kádr slepený zejména z hráček tří elitních tuzemských klubů se po delší době potkal teprve na říjnovém dobře obsazeném klání v Nizozemsku.

"Vůbec jsme o sobě nevěděly, byly jsme zvyklé hrát jen proti sobě," popisovala slávistka Marta Adámková, která tak dokázala s lehkostí spolupracovat jen se spoluhráčkami s Edenu. Podobně na sebe spoléhaly házenkářky Olomouce a Zlína.

Postupně však nacházely společnou řeč. "A každý další trénink byl znát," podotkla Válová po sérii listopadových přípravných kempů. Ale třeba na soustředění v Nymburku platily házenkářky hodně vysokou cenu za nové zkušenosti, když je coby sparringpartner ve třech utkáních řádně prověřila Podravka Koprivnica, kterou stejně jako reprezentaci vede trenér Jiří Zerzáň. Výsledky? "Hrálo se za zavřenými dveřmi, takže nejsou důležité," uculila se Adámková, ale její výraz napověděl, že nebyly valné. "Koprivnica je ale lepší než celá chorvatská reprezentace," vysekla poklonu.

Až na turnaji v Rostocku přišla série vítězství. A středeční poslední přátelský duel s druholigovým Lübeckem už by měl znamenat jen poslední polínko do žáru nabité jistoty. "Získal jsem přesvědčení o správné nominaci," těší kouče Zerzáně, který byl nadšen z vystoupení šestatřicetileté brankářky Černé a chválil zejména po zranění vrátivší se střelkyni Vaškovou a pivotku Simerskou.

O vybrané patnáctce se vedly spory. "Už kvůli samotné Janě Fischerové mě mrzí, že zůstala doma. Myslím, že má mnohem lepší předpoklady uspět na mezinárodním fóru než jiné nominované hráčky," míní například lodivod mistrovské Slavie Luboš Zeman.

Zerzáň si však po německém turné libuje, že všechny jeho svěřenkyně dostaly příležitost a splnily očekávání. "Máme vyrovnané družstvo, v němž může nastoupit každý, což je jenom dobře," poznamenal. Samozřejmě našel i negativa, třeba špatné začátky utkání nebo nucenou absenci Poláškové, jejíž zdravotní stav se už zlepšuje.

"Před mistrovstvím je důležitá atmosféra v týmu, aby byly holky ochotné sáhnout si na dno sil," upozornil Zeman. Hlasy z českého tábora zatím znějí optimisticky. "I když jsme spolu už dlouho, soustředění je pestré a nálada dobrá, žádná ponorka," hlásil Jiří Zerzáň. "Na nervy si nelezeme," přitakala s úsměvem olomoucká gólmanka Vendula Ajglová a potvrdila, že družstvo už je mnohem kompaktnější než na začátku přípravy. "Všichni bojujeme dohromady," dodala.