Hranický házenkář Jakub Dolák (vlevo) střílí přes Michala Hradila z Přerova.

Hranický házenkář Jakub Dolák (vlevo) střílí přes Michala Hradila z Přerova. | foto: Petr Janeček, MAFRA

V derby postaveném na hlavu vyšlo Přerovu všechno

  • 0
"V derby se může stát cokoliv," tvrdí nejen trenér Přerova Miroslav Frank. A za pravdu mu dal souboj házenkářských rivalů z Hranic a Přerova, kteří se utkali v 6. kole extraligy. Favorizovaný Cement v něm doma prohrál nečekaně jasně 28:36.

Krása všech derby spočívá v tom, že zvedá emoce a škrtá favority. Přesvědčili se o tom házenkáři Cementu, kteří v domácím prostředí počítali s vítězstvím, Přerov měl ale neuvěřitelný den. "Tentokrát nám vyšlo úplně všechno," souhlasil Frank.

Jeho tým postavil hodně agresivní obranu 0-6, na kterou domácí dlouho a neúspěšně hledali recept. Ve 12. minutě ještě Weintritt srovnával na 6:6, marně však hledali oč se opřít, přes vysokou obranu se středem nedokázali prosadit a nedařilo se ani křídlům. Přerovští s vynikajícím gólmanem Petrem Štolcarem v zádech vyhráli zbytek poločasu 11:4.

"V posledních zápasech jsme nehráli špatně, takže jsme nepřijeli jako outsideři. Kluci bránili skvěle, na šestku jsme nikoho nepustili, z devítky jsme to schovali za bloky a to se mi dařilo chytat," těšilo Štolcara, který se házenou učil v Hranicích.

Poločasová ztráta o sedm branek nutila Cement k aktivitě, po přestávce dokázal snížit na 16:21 a chvíli to vypadalo, že by mohl hosty utahat. "Doufal jsem, že půjdeme do soupeře agresivně a budeme se snažit ho uběhat rychlými protiútoky. To se nám ale nepodařilo, protože jsme je neubránili, a tak jsme se k protiútokům nedostali," uznal domácí kouč Libor Hrabal.

Přerov deset minut před koncem definitivně zlomil odpor domácích a bez nervů dovedl utkání k vítězství. "Skutečně nám dnes vyšlo všechno, měli jsme ze zápasu radost a užili si ho. Hradil, Kovařík, Valášek, Pernička, Zemánek i Štolcar, ti všichni dřív hráli za Hranice a ukázali, že to ještě umí," usmíval se lišácky Frank.

Na straně domácích vládl smutek, po čtyřech výhrách v derby poprvé padli. "Je to obrovské zklamání, jednak z prohry, ale i z výkonu. Od zápasu z Lovosic všechny první poločasy prohráváme o čtyři až šest branek. Tentokrát už jsme nebyli schopni to jako v minulých zápasech dotáhnout," hodnotil Libor Hrabal a nehledal problémy jen u brankářů.

"Pepa Kučerka je jen člověk a jde o to, aby všichni hráči, kteří jsou na hřišti, podali úplně maximální výkon, jedině tak máme nějakou šanci. Naše kvóta neproměněných šancí je tak vysoká, že z každého gólmana děláme mistra světa," má kouč Hranic o čem přemýšlet.