Uruguay sledovala ´americká špionka´

Poreč - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Na zcela neznámého a do značné míry exotického soupeře narazí české házenkářky ve svém úvodním utkání na světovém šampionátu. V chorvatském Poreči je dnes od 18 hodin čeká konfrontace se zástupcem Jižní Ameriky - týmem Uruguaye. "Nemáme je sice nahrané na videu, ale úplně bez informací nejsme," říká český kouč Lubomír Krejčíř.

Roli "špionky" splnila někdejší olomoucká házenkářka Markéta Chromková, která dlouhodobě pobývá ve Spojených státech. Tam působí u amerického národního týmu, jenž má se zápasy s Uruguayí bohaté zkušenosti.

"Markéta nám poslala o jejich hře cenné informace. Známe jejich nejlepší hráčky, víme, jaké herní systémy nejčastěji praktikují," pochvaluje si český lodivod. "Děvčata ale čeká před zápasem jen krátká taktická porada," dodává.

Účast Uruguaye byla dlouho na vážkách. Zdálo se, že kvůli ekonomickým potížím do Chorvatska nedorazí a nahradí ji Kanada. Nakonec údajně pomohla finanční injekce z Mezinárodní házenkářské federace.

I když nováček světového šampionátu na první pohled svádí k podcenění, skvělý vstup outsidera z Argentiny do letošního MS mužů varuje. Na Jihoameričany začátkem roku nevyzráli v základní skupině ani pozdější šampioni z Chorvatska.

"Tyhle týmy jsou nesmírně houževnaté, jejich hráči nevzdávají nic předem. A pokud se setkají s podceněním ze strany soupeřů, dokáží jim pořádně zkomplikovat situaci," přidává varující postřeh šéftrenér Českého svazu házené Jiří Tkadlec.

Uruguayský kouč Eduardo Luis López se 11. prosince zařadí mezi čtyřicátníky. Pokud by se oslava jeho kulatin konala na území Chorvatska, byl by to pro něj od jeho svěřenkyň ten nejlepší dárek. Boje v základních skupinách totiž končí už 7. prosince...