Tomáš Číp

Tomáš Číp - Házenkářský reprezentant Tomáš Číp. | foto: Jan Karásek, MF DNES

Talentovaný házenkář sní o evropském šampionátu

  • 0
Před necelým rokem jako neznámý náhradník poprvé nahlédl do házenkářské reprezentace. Zuberské křídlo Tomáš Číp zaujal, proto stále častěji nastupuje v národním týmu. Od nástupu trenéra Martina Liptáka nechyběl ani jednou. Zkušenosti, které získal na mezinárodním poli, dokáže využít i v domácí extralize.

Ve střelecké tabulce už se vyšvihl na čtvrtou příčku. "Listopad se mi povedl. Doufám, že to tak bude pokračovat dál," přeje si devatenáctiletý Číp.

V reprezentaci dostáváte stále víc šancí, ve dvojzápase proti Lucembursku jste vstřelil osm branek. Jak si na ni zvykáte?
Zatím bych to nepřeceňoval. Honzo Sobol byl zraněný, tak jsem jel já. V týmu je parádní atmosféra, za každou reprezentační akci jsem rád.

Největším zážitkem bylo vítězství nad olympijskými vítězi z Francie, že?
Jasně, bylo to perfektní, i když jsem moc nehrál.

Zato proti Lucembursku jste na palubovce byl často.
Dostal jsem šanci a dařilo se mi. Za to jsem byl pochopitelně rád. Ale byly to divné zápasy. Soupeř držel balon dlouho, nechtěl moc hrát.

Na pravém křídle alternujete za zkušeného Jana Filipa. Chodíte si k němu pro rady?
Hlavně se dívám, jak hraje. Na tréninku si povídáme, poradí mi. I tam jsou vidět jeho zkušenosti.

Co potřebujete zlepšit, abyste se dostal na jeho úroveň?
Zlepšit se dá skoro všechno. Musím na sobě hodně pracovat. Hlavní je, abych podával stabilní výkony.

Česká reprezentace výborně rozjela kvalifikaci na mistrovství Evropy a má velkou šanci postoupit. Věříte, že si tam zahrajete?
Je to ještě za dlouho. Záležet bude na trenérovi a formě. Ale snem každého hráče je být v reprezentaci a dostat se na takovou parádní akci.

V národním týmu není moc házenkářů z tuzemské extraligy. V ní se prosazujete stále častěji, mezi střelci jste čtvrtý. Je to díky mezinárodním zkušenostem?
Asi to s tím souvisí, protože extraliga a nároďák, to je něco úplně jiného. Tak vysoko mezi střelci jsem nikdy nebyl. Ale moje úspěšnost by mohla být ještě lepší. Mám ji jen něco přes padesát procent.

Zubří pokračuje v úspěšné bilanci posledních sezon a na podzim vládne tabulce. Zůstanete na čele až do konce sezony?
To by bylo super. Všichni si to přejeme, abychom v play-off měli výhodu domácího prostředí. Ale dál nemyslíme. Jdeme krůček po krůčku.

Hodně naznačí předvánoční duel v Karviné, že?
Přesně tak. Pro jednoho z nás to bude hezký dárek. Budeme se snažit, abychom to byli my.