Momentka z utkání Německo - Švédsko

Momentka z utkání Německo - Švédsko | foto: AP

Světové šampionky Rusky padly v úvodu ME házenkářek s Černou Horou

  • 1
Bez české účasti začalo v Norsku a Dánsku mistrovství Evropy házenkářek. A hned první den přinesl zajímavé výsledky: úřadující mistryně světa z Ruska podlehly výběru Černé Hory, který se v roli samostatné reprezentace objevil na velké akci vůbec poprvé.

Černohorky, kterým devíti góly pomohla věhlasná kanonýrka Bojana Popovičová, předvedly proti stříbrnému týmu z olympijských her v Pekingu a obhájci bronzových medailí parádní obrat. Už prohrávaly o sedm branek, v průběhu druhé půle ale manko vymazaly a v závěru ukázaly proti omlazenému ruskému celku pevnější nervy.

Padl i stříbrný tým z posledního mistrovství Evropy - Španělky, ve skupině A podlehly silnému Rumunsku. Obhájkyně zlata Norky v domácím prostředí hladce porazily Francii a i další hostitel z Dánska nezaváhal, poradil si se Srbskem.

Šampionát se koná od 7. do 19. prosince a česká házená má na ME zastoupení aspoň v podobě dvojice rozhodčích Pavel Válek a Jiří Opava.

České házenkářky zbystří hlavně v jeho závěru, kdy se budou v dějišti finálových bojů losovat dvojice pro play-off o postup na mistrovství světa 2011 v Brazílii. Svěřenkyně trenéra Bašného budou coby vítězky jedné z kvalifikačních skupin mezi nenasazenými týmy a jejich soupeř vzejde z osmi družstev, která se umístí za medailisty a obhájcem titulu Ruskem.

ME házenkářek v Norsku a Dánsku

Skupina A (Aalborg)
Španělsko - Rumunsko 26:30 (10:15)
Dánsko - Srbsko 25:20 (14:6)


Skupina B (Aarhus)
Černá Hora - Rusko 24:22 (10:15)
Chorvatsko - Island 35:25 (19:12)


Skupina C (Larvik)
Německo - Švédsko 25:27 (14:12)
Ukrajina - Nizozemsko 13:25 (8:13)


Skupina D (Lillehammer)
Maďarsko - Slovinsko 28:19 (16:10)
Norsko - Francie 33:22 (19:10)