Miroslav Jurka v dresu Zubří

Miroslav Jurka v dresu Zubří | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Házenkářský pár Štěrbová-Jurka odchází do Francie

  • 1
Nacházejí se tam jedny z nejluxusnějších pláží u Středozemního moře. Natáčela se tam známá filmová série o četnících s Louisem de Funes v hlavní roli. Francouzská riviéra, známá také jako Azurové pobřeží, bude od příští sezony novým házenkářským domovem reprezentačního páru Helena Štěrbová - Miroslav Jurka.

Jurka se s týmem Saint-Raphaël dohodl na dvouleté smlouvě.

"Je to pro mě životní šance a splněný sen," rozplývá se 25letý Jurka nad angažmá v lize olympijských vítězů.

Radost zuberského odchovanec byla o to větší, že na Francouzské riviéře bude od příští sezony působit rovněž jeho přítelkyně Helena Štěrbová. Česká reprezentační spojka z Uherského Hradiště podepsala včera v Jurkově doprovodu s Toulonem kontrakt na jeden rok s opcí na další.

"Vyšlo nám to přesně, jak jsme si přáli. Sama bych na druhý konec Francie asi nešla," usmívá se Štěrbová. S Jurkou se dali dohromady na  loňské univerziádě v Brazílii, kde oba získali zlato. "Moc se nám tady líbí. Připadáme si jako na dovolené," přidal se její přítel.

Poklidné město a námořní základna

Zatímco Saint-Raphaël je menší klidné město, kde tráví volno francouzští důchodci, Toulon je největší základnou francouzského válečného námořnictva ve Středomoří.

"V okolí jsou ostrovy. Už se těšíme, jak si půjčíme loď a objedeme si je," prohodila Štěrbová.

Hráčku interligového Veselí nad Moravou, která předchozí dvě sezony strávila ve Zlíně, představil Toulon na včerejší tiskové konferenci před zápasem s Besanconem. O Jurkově příchodu informoval Saint-Raphaël na svém webu.

Helena Štěrbová hrála v minulosti i za Zlín.

"Hned jak se to objevilo na internetu, začaly mi chodit zprávy od kamarádů ze Zubří," prozradil Jurka.

Než zamíří do Francie, musí ještě dokončit sezonu ve slovenském Hlohovci, kam odešel v prosinci na hostování jako nejlepší střelec české extraligy.

"V Hlohovci jsem spokojený, ale  všichni věděli, že když dostanu atraktivní nabídku ze zahraničí, tak odejdu," podotkl Jurka, který loni získal se Zubřím český titul a teď usiluje o slovenský.

Saint-Raphaël patří ve francouzské lize do lepší poloviny soutěže, v minulých dvou sezonách skončil třetí a letos je zatím šestý. Třikrát po sobě hrál Pohár EHF. V týmu působí Jurkovi spoluhráči z reprezentace Juříček se Stehlíkem.

Toulon je mistrem z doby před třemi lety a dvojnásobným vítězem poháru, letos však hraje ve skupině o záchranu.