Česko - Rusko, Rastvorcev v akci

Česko - Rusko, Rastvorcev v akci - GÓL. Alexej Rastvorcev (uprostřed) dává v utkání mistrovství světa gól. Čeští reprezentanti Filip Jícha (vlevo) a Jan Sobol ruského hráče neubránili. | foto: Alex Grimm , Reuters

Statečný boj odměnu házenkářům nepřinesl

  • 16
Stavanger - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Dobrým výkonem se prezentovali čeští házenkáři ve svém druhém utkání na mistrovství Evropy proti Chorvatsku. Vysoko favorizovaný soupeř dlouho na bojovný výkon českých hráčů nenacházel recept a definitivně o své výhře 30:26 rozhodl až v průběhu druhého poločasu.

Druhé utkání na šampionátu a druhý zásah do plánované sestavy ještě před začátkem duelu. Direktoriát mistrovství při porovnání seznamu hráčů, tzv. Delegation list, zjistil, že mezi jmény není uveden Martin Prachař a z účasti na ME jej okamžitě vyloučil. Více zde.

Vedení českého týmu zlou zprávu hráčům zatajilo, Prachař se před utkáním normálně rozcvičoval na hrací ploše. "Nechtěli jsme hráče při přípravě rozrušovat," vysvětlil předseda českého svazu Jaroslav Chvalný.

Koncentrovaní a nic netušící Češi hodili nezdar se Slovinskem za hlavu a olympijským vítězům z Chorvatska se postavili bez bázně a hany. Už po půlminutě proměnil sedmičku Mráz, ale vedení soupeř českému týmu nenechal dlouho.

Na obou brankovištích totiž měli převahu urostlí Vori a Lackovič. V obraně je bylo těžké zastavit, v útoku se přes ně obtížně prosazoval. Jaký div, že první branku ze hry zaznamenal až ve 14. minutě Karel Nocar.

"Oni jsou všichni fyzicky výborně připravení," chválil soupeře Nocar. "Museli jsme se jim přizpůsobit. V obraně hrají kvalitní systém 1-2-3 s vytaženým Vorim, který má dlouhé ruce a těžko se přes něj přechází."

Díky oboustranným nepřesnostem v útoku, především při rychlých kontrech, se skóre posouvalo na obou stranách jen velmi opatrně. V 17. minutě Šetlík vyrovnal na 7:7, o chvíli později Galia chytil soupeři první sedmičku českých gómanů. "Dneska jsme udělali v útoku hodně chyb," souhlasil trenér Chorvatů Lino Červar.

Jeho hráči sice získali ještě jednou dvoubrankové vedení, ale ve 26. Filip z trháku vyrovnal na 11:11 a minutu před poločasem dokonce Hrubý z pivota poslal Čechy do vedení. Už po čase ale ze sedmičky vyrovnal skóre Čupič.

Nadšený výkon českých hráčů tentokráte nepustil ani v obávaném vstupu do druhého poločasu favorita do výraznějšího vedení. Chorvati sice byli o jednu až dvě branky vepředu, ale podle jejich častých popudlivých reakcí na dění bylo lehké vytušit, že jsou silným odporem soupeře zaskočeni.

"Soupeř podal velmi dobrý výkon a museli jsme vybojovat hodně těžké utkání," pochválil Čechy Červar.

Strojově přesná kombinace Chorvatů se přesto po čtyřicáté minutě začala postupně prosazovat. Ve 45. minutě měli k dobru tříbrankový náskok (23:20), k čemuž jim pomohla i série dvou vyloučení Mráze těsně po sobě. Minimálně druhý trest však byl velmi přísný.

"Ve druhém poločase nás stálo hodně sil častější oslabení a nestačili jsme tak zareagovat na sílící tlak soupeře," přiznal po utkání trenér českého týmu Pavel Pauza.

Do závěrečné desetiminutovky se vstupovalo za stavu 23:26, ale český tým v oslabení po červené kartě pro Šetlíka za třetí vyloučení inkasoval a Chorvati si už svůj náskok zkušeně v závěru pohlídali.

"Jsem rád, že jsme napravili dojem z utkání se Slovinskem," hodnotil zápas Pauza. "Působili jsme jistějším dojmem a donutili soupeře k maximálnímu výkonu. Věřím, že nám to pomůže zmobilizovat síly na poslední utkání a podaří se nám postup vybojovat."

Poslední utkání v základní skupině sehraje Česko v neděli, kdy se od 15.15 hodin střetne v souboji o postup s Polskem.

Skupina A:
Česko - Chorvatsko 26:30 (13:13)
Polsko - Slovinsko 33:27 (23:14).

tabulka
Z V R P S B
1. Chorvatsko 2 2 0 0 62:53 4
2. Polsko 2 1 0 1 60:59 2
3. Slovinsko 2 1 0 1 61:65 2
4. Česko 2 0 0 2 58:64 0

Skupina B:
Norsko - Rusko 32:21 (15:10)
Dánsko - Černá Hora 32:24 (18:9).

tabulka
Z V R P S B
1. Norsko 2 2 0 0 59:47 4
2. Dánsko 2 1 0 1 58:51 2
3. Černá Hora 2 0 1 1 49:57 1
4. Rusko 2 0 1 1 46:57 1