Loni házenkáři v Brně slavili postup na Euru. Budou se radovat znovu?

Loni házenkáři v Brně slavili postup na Euru. Budou se radovat znovu? | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Házenkářům v sobotu začne baráž o MS. Trenér se chce loučit postupem

  • 0
Poslední dva zápasy sezony rozhodnou, zda se čeští házenkáři konečně po osmileté pauze dostanou na mistrovství světa. Tým v čele s potlučeným kapitánem Filipem Jíchou odlétá do Srbska, kde v sobotu zahájí baráž. Odveta se hraje za týden v Brně. "Všichni si dobře si uvědomujeme důležitost tohoto dvojzápasu," říká brankář Petr Štochl.

Pro Česko je házenkářský světový šampionát mužů poslední dobou nedobytný. Změnit to mohou duely hrané 7. a 14. června - nejprve v Niši, poté v Brně. Silní Srbové jsou paradoxně český soupeřem v baráži už potřetí z posledních čtyř pokusů. Jako by si tyhle dva týmy byly souzeny.

"Podle mě jsou favorit, čímž si ale nechci dělat alibi. Věřím, že jsme konečně s postupem na šampionát na řadě," řekl trenér Vladimír Haber - pro něj a druhého kouče Jaroslava Hudečka to bude derniéra u národního týmu. Ten od léta převezme dvojice Jan Filip, Daniel Kubeš. "Rád bych angažmá zakončil postupem," přiznává zkušený trenér Haber svou motivaci.

Nominace Česka

Brankáři: Petr Štochl, Martin Galia. Křídla: Jakub Hrstka, Jiří Motl, Miroslav Jurka, Jan Sobol. Spojky: Filip Jícha, Pavel Horák, Michal Kasal, Roman Bečvář, Tomáš Babák, Daniel Kubeš, Martin Stržínek, Jan Stehlík. Pivoti: Jakub Šindelář, Leoš Petrovský.

Dobrou zprávou je, že do balkánsky "pekelného" házenkářského prostředí v Niši zamíři obě klíčové spojky týmu. Kapitán Filip Jícha netrénuje tak jako v posledních týdnech v Kielu. I přes zranění kotníku však nastoupí, ač se k týmu připojil až ve čtvrtek. Jiný střelec Pavel Horák se zase oproti očekáváním stihl vrátit po nepříjemném zranění kolena.

"Cítím z mužstva obrovskou chuť a zároveň potřebu dostat se zase na mistrovství světa," říká zkušený brankář Petr Štochl a připomíná, že se na světovém šampionátu Češi ukázali naposledy v roce 2007. "Jsem hodně potěšený nasazením a kvalitou tréninků. Ale je třeba uznat, že Srbsko je soupeř ze světové špičky."

Srbové mají v kádru například nejlepšího střelce bundesligy a spoluhráče Filipa Jíchy z Kielu, jímž je levoruký bombarďák Marko Vujin, dále jsou na soupisce rovněž dva čerství vítězové Ligy mistrů - Nenadič a Radivojevič z Flensburgu.

"Z deseti vzájemných utkání bychom nejspíš vyhráli tři nebo čtyři," uznává Haber kvalitu soupeře. "Když soupeři vypadne někdo z opor, nemá problém jej nahradit rovnocenným hráčem. To u nás neplatí. Ale jsem mile potěšen atmosférou, přístupem v tréninku," věří Haber, že by týmový duch mohl překonat zvučná jména.

Šampionát hostí v lednu 2015 bohatý Katar, kde se očekává pompézní přehlídka nejlepší házené planety. Budou na ní po dlouhé pauze i Češi?