V zrekonstruované hale v Niši právě trénují Švédové, druhý český soupeř ve

V zrekonstruované hale v Niši právě trénují Švédové, druhý český soupeř ve skupině. | foto: Miroslav Němý, MF DNES

Sníh, slunce a den do startu Eura. Házenkáři finišují před Německem

  • 1
Niš (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Nejdřív ráno město nabarvila vánice na bílo, pak všechen sníh stejně rychle zmizel a srbský Niš si užíval slunečného dne. Čeští házenkáři zde už zítra vstoupí do mistrovství Evropy, od 17.20 je čeká těžký souboj s Německem.

"Věřím, že jim dokážeme nastavit nohu," říká největší hvězda týmu Filip Jícha. O chvíli později už jde na hotelu na jeden z dvou sobotních mítinků, večer pak reprezentaci ještě čeká trénink.

V Niši právě v těchto hodinách vrcholí přípravy. Před halou se štosují přenosové vozy ze Švédska i z Německa - účast těchto zemí plus Makedonie, odkud je to do Niše přes hranice velmi blízko, dělá z "české" skupiny jednu z mediálně nejatraktivnějších na Euru. "Němci pořád zůstávají divácky nejzajímavější zemí," potvrzuje zkušený křídelník Jan Filip.

Češi do turnaje vstoupí v místní zrekonstruované hale: kapacita 4 000 diváků je dopředu vyprodaná. "Hala je hezká. Navíc Slovani držím Slovanům, takže bude publikum v pohodě," věří slovenský trenér českého týmu Martin Lipták.

A jmenuje hlavní cestu, jak na začátek šampionátu uspět: "Musíme přenést na hřiště to, co jsme trénovali. Musíme být odvážní, tak jako na minulém mistrovství Evropy v Rakousku. A hlavně nemít strach z toho, že jdeme proti Německu."

Souboj se zemí, kde působilo či působí hned 11 ze 16 českých házenkářů, bude velmi prestižní. V hotelu, kde bydlí všichni čtyři účastníci skupiny, se tak na chodbě navzájem zdraví spoluhráči - Filip Jícha třeba s parťákem z Kielu Kleinem, brankář Petr Štochl se zase zastavil u svého klubového rivala z Berlína Heinevettera. Zítra mohou kuriózně stát v brance proti sobě. "Ale to je téma spíš pro novináře," usměje se Štochl.

V Niši se zatím házenkářská atmosféra rozjíždí pomalu. Město naplno rozpumpuje až zítřejší začátek a také příjezd bouřlivých fanoušků z Makedonie, kteří by měli mít v hledišti většinu.

"Češi? Turistika? Á, rukomet," trefí se balkánským výrazem pro házenou vrchní v pizzerii. "Proti komu jdete, na Němce? Pche," mávne jen rukou a povzbuzuje českou návštěvu, aby věřila své reprezentaci.

Snad to na zítřek bude dobrý odhad.