Lenka Černá a Barbora Raníková

Lenka Černá a Barbora Raníková - NADĚJE OLOMOUCE. Barbora Raníková (vpravo) se raduje se svou zkušenější kolegyní a "učitelkou" Lenkou Černou. | foto: Luděk Peřina, MF DNES

Raníková: Holky z Písku znám, to byla výhoda

Olomouc - Ačkoli je už pátým rokem v Olomouci, má brankářka Barbora Raníková své spoluhráčky dobře přečtené. Přes týden sice ležela s chřipkou, ale v nedělním zápase proti nováčkovi soutěže nastoupila a pomohla k výhře 31:22. "Na zápas jsem přišla s tím, že budu jen sedět na lavičce, ale Lenka (velezkušená kolegyně z branky a zároveň trenérka gólmanek) mi řekla, že budu chytat," řekla jedenadvacetiletá Raníková.

Na zápas proti svému mateřskému klubu se však těšila.

"Holky moc dobře znám, a to byla moje výhoda. Při sedmičkách se sice nedalo odhadnout, kam mi to střelí, ale jinak jsem si byla skoro jistá."

Nemohla se však znalost s hráčkami Písku obrátit proti ní? Vždyť i soupeřky ji znají.

"To určitě ne. Už jsem z Písku pět roků pryč a naučila jsem se hodně nových věcí," říká brankářka, kterou Lenka Černá doprovodila i do reprezentace.

Olomoučanky si s Pískem, který měl do neděle stejnou bilanci čtyř výher a čtyř porážek, hladce poradily.

"Domácí tým byl ve všech směrech lepší, hlavně na postu brankářky, kde nám Bára chytla několik slibných šancí," řekl písecký kouč Josef Keclík.

Jeho svěřenkyně, které například na půdě favorizovaných Michalovců vstřelily třicet gólů, se v Olomouci výrazněji prosadily pouze na začátku obou poločasů. V prvním vedly 6:5 a ve druhém smazaly sedmibrankové manko a snížily ve 41. minutě na 18:15.

"Začali jsme zkoušet novou variantu obrany a než si na ni holky zvykly, tak jim to chvíli trvalo," řekl domácí trenér Lubomír Krejčíř. "To se dá pochopit, ale sedm technických chyb za prvních deset minut druhé půle, to už je přespříliš. I za celý poločas by to bylo moc."

Svým svěřenkyním vyčítal především laxnost a uspokojení se sedmibrankovým vedením po prvním poločase. "Chyběl nám především pohyb bez míče a důslednost. O přestávce jsme to schválně připomínali, ale děvčata si to uvědomila až později," dodal Krejčíř.