Pražanky vykročily za nečekanou obhajobou

  14:37
Praha - Překvapivě jednoznačný průběh mělo první finále extraligy házenkářek. Hráčky pražské Slavie k němu sice nastoupily coby obhájkyně mistrovského titulu, ale po odchodu řady klíčových hráček i hlavního sponzora týmu nepatřily v této sezoně rozhodně k hlavním aspirantkám na celkové prvenství. Navzdory prognózám však dokázaly v duelu s favorizovaným Zlínem po vynikajícím výkonu zvítězit 27:22 (15:12) a do druhého, rozhodujícího zápasu na soupeřově palubovce půjdou příští víkend se slibným pětibrankovým náskokem. „Rozhodně předčasně neslavíme, kvality Zlína dobře známe a víme, že náš čeká ještě těžká práce. O titul se ale porveme,“ krotí případnou předčasnou euforii jeden z trenérů Slavie Petr Pína.

Slávistky hrály od začátku duelu prim, přes obranu soupeřek se dokázaly prosazovat jak po křídlech, kde neomylně úřadovala mladičká Jonášová, tak velmi efektivní střelbou spojek (Plamínková). Zlínské gólmanky, které trenér Zerzáň střídal  v nebývalé frekvenci, zaznamenaly první úspěšný zákrok ve 21. minutě… V té době však už slávistky, skvěle dirigované oporami Válovou a Adámkovou, vedly rozdílem pěti branek (12:7). Gólmanky Pražanek Králová a Průšová na rozdíl od svých protějšků několikrát svůj tým podržely.

I když se zlínský lodivod snažil měnit rytmus s systém hry, na nadšeně hrající obhájkyně titulu jeho tým tentokrát neměl. Ve druhém dějství narostlo manko Moravanek až na hrozivých sedm branek, konečná pětibranková porážka tak vyznívá ještě relativně nadějně.

"Zatímco slávistické gólmanky měly svůj den a byly většinou tam, kde mají být, o těch našich se to rozhodně říci nedá," ulevil si po utkání zlínský kouč Jiří Zerzáň. Příčiny nezdaru však hledal i jinde. "Štve mě mizerná hra našich ostrých spojek. Myslel jsem si, že jsou v lize jediné, které dokáží ´dohodit´ do branky. No a dnes mě z omylu vyvedla slávistka Plamínková, která si z našich brankářek dělala dobrý den…"

O poznání radostnější nálada panovala v pražském táboře, na tvářích členů realizačního týmu bylo vidět, že i pro ně je pětibrankové vítězství příjemným překvapením. "S hrou i výsledkem jsme samozřejmě spokojeni," konstatoval trenér Petr Pína. "Vsadili jsme na pečlivé střežení Vaškové, klíčové zlínské spojky , a podařilo se nám jí dokonale otrávit. Vystřídaly se na ní postupně Fischerová, Vojtíšková, Válová a znovu Ficherová, a i když je to stálo dost sil, vyplatilo se."

I když pochvala z úst slávistických trenérů směřovala ke všem hráčkám, které se na vítězství nad Zlínem podílely, přesto Petr Pína neopomněl vyseknout speciální poklonu hlavním oporám. "Vedle výtečných brankářek zářila Péťa Válová, která je obrovským pilířem týmu. Navíc do druhého poločasu šla s hrozbou třetího vyloučení a tím i diskvalifikace, ale dokázala se s tím vyrovnat. V obraně odvedla kus práce Adámková a velkou pochvalu zasluhuje i na levém křídle hrající Jonášová. Je to teprve sedmnáctiletá holka, která k nám přišla z Hájů z mladšího dorostu, přeskočila jednu věkovou kategorii a teď si počíná neuvěřitelně suverénně v lize."

Druhé finále se hraje příští sobotu ve Zlíně a Pražankám k titulu stačí i čtyřgólová prohra, v případě, že dají 23 branek a více, tak dokonce pětibranková. "Do zápasu půjdeme s hlavou vzhůru, o titul se porveme," říká Petr Pína. Jeho zlínský protějšek Jiří Zerzáň kontruje: "Zbraně předčasně neskládáme, boj o titule bude ještě zajímavý."

SLAVIA PRAHA – ZLÍN 27:22 (15:12)
Branky:
Plamínková 5, Jonášová 5, Knytlová 5/4, Adámková 4, Fischerová 3, Válová 3, Vojtíšková 2/1 – Roubínková 9/5, Handlová 5, Kysučanová 3, Vašková 3, Nevařilová 2. Rozhodčí: Kohout, Dolejš. Sedmimetrové hody: 5/5 – 5/5. Vyloučení: 4:1. Diváků: 150.

O 3. MÍSTO
Veselí nad Moravou - Zora Olomouc 18:19 (9:11)
Hostující celek se v závěru prvního poločasu dostal po technických chybách domácích do dvoubrankového vedení, které udržoval až do závěru, kdy však už dovolil soupeři jen snížit, ale vyrovnání v prvním zápase nepřipustil.
Nejvíc branek: Prekopová 5/1, Tomšejová 4 - Fabíková 8/2, Coufalová 4. Rozhodčí: Kastner, Šimek. Sedmimetrové hody: 3/2 - 5/3. Vyloučení: 2:1. Diváků: 250.

O 5. MÍSTO
Cheb - Kunovice 19:23 (8:9)
Nejvíc branek:
M. Frouzová, Špiříková po 5 - Dorotíková 8, Vičánková 4. Rozhodčí: Polášek, Pešta. Sedmimetrové hody: 5/1 - 3/3. Vyloučení: 6:5. Diváků: 100.

O 7. MÍSTO
Tatran Střešovice - Plzeň 17:20 (8:10)
Házenkářky Střešovic prohrály v prvním utkání o sedmé místo v extralize doma s Plzní 17:20. Hostující tým předčil soupeřky v nasazení a díky rychlým útokům po dobrých zákrocích brankářky Benešové přesvědčivě zvítězil.
Nejvíce branek: Boučková 5/2, Pichlová 4 - Stoilovová 5/1, Sedláčková 4/4. Rozhodčí: Konečný, Mošna. Sedmimetrové hody: 5/4 - 6/5. Vyloučení: 2:3. Diváci: 30.

Autor:
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Skifařka lehkých vah Neuhortová obhájila na veslařském ME bronz

28. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  13:08

Skifařka lehkých vah Kristýna Neuhortová obhájila na veslařském mistrovství Evropy v Szegedu...

Vítězné tažení Bejlek v Madridu pokračuje, v osmifinále vyzve Rybakinovou

28. dubna 2024  12:59

Osmnáctiletá česká tenistka Sára Bejlek na turnaji v Madridu pokračuje ve vítězném tažení. Ve...

Zrušený zájezd na NHL? Podpásovka. Kluky strašně zklamali, říká kouč Třince

28. dubna 2024  12:50

Dovedl třinecké juniory k extraligovému titulu. Nadšení propuklo i proto, že mistr měl od...

Fotbalisté Sparty B porazili v druholigovém pražském derby Žižkov

28. dubna 2024  12:37

Fotbalisté Sparty B porazili v 25. kole druhé ligy Žižkov 2:0. Sparťanská rezerva střídá poslední...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...