ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Milena Sojková, MAFRA

Odveta formalitou, i tak se v Zubří těší na svátek házené. Dorazí vicemistr Norska

  • 0
Dobře věděli, že to bude složité. Že narazí na špičkového soupeře, se kterým se běžně nepotkávají. Ale že bude sobotní domácí odveta (od 18 hodin) proti norskému Arendalu formalitou, s tím házenkáři Robe Zubří nepočítali

„Nejsme naivní. Víme, o kolik jsme prohráli, kde jsou oni a kde my,“ vnímá trenér Zubří Peter Dávid, že jeho tým nemá reálnou šanci dohnat propastné manko čítající 14 gólů a s Evropským pohárem EHF se rozloučí už po 2. kole.

Přesto, anebo právě proto věří, že si zuberští fanoušci najdou v sobotu cestu do hlediště Robe areny.

„Doufám, že nás nenechají ve štychu. Málokdy budou mít příležitost vidět přímo v soutěžním utkání tak kvalitní mužstvo. Čím více jich přijde, tím více našemu mladému týmu pomůžou,“ přeje si Dávid.

V Zubří se na konfrontaci s norským vicemistrem po dvojzápase s tureckým Izmirem hodně těšili. Jenže okolnosti šly proti Dávidovu týmu. Do Norska odletěli bez dvou klíčových postav ofenzivy – režiséra hry Miky a kanonýra Mořkovského.

„I když je to obrovský výpadek, měli jsme jinou představu o výsledku,“ komentoval Dávid jednoznačnou porážku 20:34.

Zubří dalo první dvě branky zápasu, pak už se hrálo podle norských not. V čem měl soupeř navrch?

„Strašně jednoduché – v individuálních činnostech. Ve hře jeden na jednoho, rozhodovacích schopnostech. Ustáli hodně soubojů v obraně, vyhrávali je v ofenzivě. Přesně věděli, co mají dělat. A minimálně chybovali. Jsme rádi za takovou konfrontaci, ať se kluci poučí,“ shrnul Dávid.

Do puntíku se potvrdily poznatky reprezentačního gólmana Šimona Mizery, který v létě přestoupil ze Zubří do mužstva norského šampiona z Elverumu.

„Nastoupili s pozměněným kádrem, ale mají více herních variant. Zkusili vysunutou obranu jako Plzeň v našem předchozím zápase, ale tentokrát jsme se nedokázali proti ní prosadit. Viděli jsme, jaký je rozdíl mezi česko-slovenskou házenou a světovou. Byla to tvrdá realita,“ poznamenal Dávid, který pasuje Arendal mezi největší adepty na celkové vítězství v soutěži.

Ostatně v předchozím ročníku opanovalo třetí evropský pohár norské Naerbo.

„Co jsme se v Arendalu bavili, mají vysoké nároky,“ prohodil Dávid, který zažil v Norsku nevšední setkání dvou bývalých trenérů mužské reprezentace Slovenska.

Dávid ji vedl v letech 2012 a 2013, dánský odborník Heine Ernst Jensen mezi roky 2017 a 2019. Osobně se viděli až v Norsku.

„Příjemný pán, popovídali jsme si o všem možném,“ pousmál se Dávid. Hlavní téma – házenkářské – vyznělo jasně pro Arendal. V domácí odvetě budou chtít házenkáři Zubří zůstat v zápase co nejdéle, pokud možno do vítězného konce.

„Byl bych špatný trenér, kdybych nevěřil, že se může stát malý zázrak. Ale musí nám všechno dokonale vyjít a zároveň soupeř nebude mít svůj den,“ naznačil Dávid, jehož mužstvo nastoupí ještě více oslabené než ve Skandinávii.

Mika s Mořkovským jsou na marodce a ještě dlouho budou, nově se k nim přidal pilíř zuberské defenzivy Havran, který si musí dát kvůli hrozícímu zánětu v achilovce několikatýdenní neplánované volno.