Česko – Španělsko 21:31 (10:19)
Nejvíce branek: Cholevová 7/1, Stellnerová 2, J. Franková 2 – Gonzálezová Álvaresová 7, M. Lópezová 4, Fernándezová 4/1. Rozhodčí: A. Konjičanin, D. Konjičanin (oba BIH). Sedmimetrové hody: 1/1 – 4/2. Vyloučení: 5:4. Diváci: 2 780.

Španělské házenkářky potvrdily roli velkých favoritek, v úvodním utkání kvalifikace na olympijské hry zdolaly český výběr dvouciferným rozdílem 31:21.

České hráčky se držely favoritek jenom v úvodu zápasu, kdy dokonce i chvilku vedly. Potom ale domácí pevně převzaly otěže do vlastních rukou a do poločasu si vybudovaly komfortní devítigólový náskok, který ve druhé části po celou dobu udržovaly plus minus na stejné úrovni, nakonec i druhý poločas vyhrály, byť jenom o jeden gól.

Svěřenkyně trenéra Dahla zahájily olympijskou kvalifikaci porážkou a pro úspěch budou potřebovat ve zbývajících kláních zdolat Nizozemsko a Argentinu. Španělsko naopak začalo tím nejlepším možným způsobem a ještě jedna výhra by mohla stačit na jistotu účasti turnaje pod pěti kruhy.

Konec zápasu.

60

Charlotte Cholevová obstarala sedmimetrový hod a poradila si na jedničku, mířila do protipohybu brankářky po své pravé ruce.

60

Lysa Tchaptchetová zatáhla za záchrannou ruční brzdu faulem, dostala dvě minuty a Česko v závěru bude házet svou vůbec první sedmičku.

59

Za pobyt na hřišti se trenérovi gólem odvděčila rovněž María O'Mullonyová, prezentovala se povedenou ránou pod břevno.

59

Za Češky kontruje Sára Kovářová, napřáhla a tvrdé zakončení namířila nechytatelným způsobem do levého horního růžku.

58

Příležitost házet sedmičku dostala Silvia Arderíusová a počínala si suverénním způsobem, brankářce hodila míč do sítě po levé ruce.

58

Kamila Kordovská faulovala soupeřku při zakončení, takže kromě dvouminutového trestu uvidíme také sedmičku.

57

Byť hrají Španělky s obměněnou sestavou, tak udržují komfortní náskok, tvrdou střelu pod břevno teď vyslala So Delgadová.

57

Pochvalu zaslouží Sára Kovářová, která utekla osobní strážkyni a ve stoprocentní pozici poslala gólmance míč do sítě nad rukama.

56

Znovu na pravém křídle dostala příliš mnoho volného prostoru Marta Lópezová, i ona skórovala technickým pokusem.

55

Poté, co českou brankářku zachránily dvě tyče, tak Eliška Desortová vyrazila do protiútoku a kolem levé nohy uspěla technickým zakončením.

55

Anna Franková si na malém prostoru našla palebnou pozici, zprava se přiblížila středu hřiště a vystřelila k pravé tyčce.

54

Na ztrátu Češek navázaly chybou i Španělky, dlouhou a ostrou nahrávku španělská křídelnice nezvládla zpracovat ve hře.

53

Oddechový čas pro Česko.

53

Prorážení v ofenzivě odpískáno Elišce Desortové a faulovaná Španělka si vysloužila pochvalné poplácání od spoluhráček.

52

Jenže Španělsko navyšuje i v oslabení. Z pravého křídla si před bránu naskočila Marta Lópezová a uspěla hodem na zadní tyč.

52

Rozběhnutou Kuxovou nedovoleným způsobem zastavila So Delgadová a Česko si zásluhou jejího vyloučení zahraje přesilovku.

50

Nicméně ani hráčkám v černých dresech se nyní směrem do ofenzivy nezadařilo, takže české házenkářky mohou pomýšlet na snížení.

49

Ne, drama se konat nebude. Češky zaznamenaly další ztrátu a domácí celek pomýšlí na navýšení už tak pohodlného náskoku.

48

Na středu si počkala na přihrávku Lysa Tchaptchetová, potom se obtočila kolem Kovářové a vyslala nechytatelnou střelu k pravé tyči.

48

Oddechový čas pro Česko.

47

Krásná španělská kombinace skončila u pravé křídelnice, Marta Lópezová s milimetrovou přesností přehodila Kudláčkovou.

47

Charlotte Cholevová naznačila nahrávku, aby nakonec ze spojky vystřelila a balón namířila neomylně do pravé šibenice.

46

Soledad Lópezová využila pasivně stojících protihráček, středem se dostala až před Petru Kudláčkovou, které míč poslala do pravého horního rohu.

45

Výborná Petra Kudláčková, zmenšila střelecký úhel pravé křídelnici a střelu schytala do těla.

44

Julie Franková krásně proskočila mezi dvojicí konkurentek a přes ruku z pravé strany poslala míč nad pravou ruku brankářky.

44

Překvapivou střelu z větší vzdálenosti vyslala Alexandrina Cabralová Barbosová, Kudláčková reagovala pozdě na střelu k pravé tyčce.

43

Julii Frankovou překvapila dobře stojící protihráčka, proti níž se provinila útočným faule, takže opět hrají domácí.

42

Velká pochvala pro Petru Kudláčkovou, jež si poradila s únikem, zakončení z pravé strany na zadní tyč vykopla nohou.

41

Charlotte Cholevová se rozstřílela. Našla si volný střelecký prostor a ze spojky se trefila nechytatelně do pravé šibenice.

40

Volný prostor na pravém křídle a zde Soledad Lópezová, vyběhnuvší Kudláčkové poslala míč na přední, levou tyč.

39

Už druhá neproměněná španělská sedmička v zápase, exekutorka Alexandrina Cabralová Barbosová vyslala střelu o zem jen do pravé tyče.

39

Kamila Kordovská dostává za faul trest na dvě minuty, kromě toho bohužel rozhodčí odpískal i sedmimetrový hod.

38

Svůj čtvrtý gól v utkání střílí Charlotte Cholevová, povedeným podstřelem nasměrovala hrací předmět přesně k pravé tyči.

37

Skvělá Petra Kudláčková! Počkala si na zakončení Gutiérrezové Bermejové z úniku a střelu vytěsnila pravou nohou na břevno.

36

Španělský tlak alespoň na chvilku otupila Julie Franková, jež si pomohla proti osobní strážkyni drobným potažením za dres.

35

Konečně se střelecky prosadila Veronika Malá, kapitánka Česka z levého křídla přehodila vyběhnuvší Castellanosovou.

34

Jennifer Gutiérrezová Bermejová si našla cestičku středem hřiště, Petru Kudláčkovou potom prostřelila hodem pod pravou nohu.

33

Není překvapením, že premiérový španělský gól ve druhém poločase zaznamenala Mireya Gonzálezová Álvaresová, ta je nejlepší střelkyní celého zápasu.

32

Španělky ztratily balón a z brejku mohla skórovat Markéta Jeřábková, bohužel střelu namířila vedle cílového zařízení.

31

Jen tak dál. Charlotte Cholevová byla tou, na kterou vyšel závěr prvního českého útoku v druhé půli, proti střele k pravé tyči byla brankářka krátká.

31

Začal druhý poločas.

Druhý poločas začne přibližně v 19:22.

Češky nezahájily olympijskou kvalifikaci vůbec dobře, po prvním poločase prohrávají nad domácím Španělskem výrazně 10:19. Úvod byl kvalitní, když české házenkářky dokonce chvilku vedly, jenže od stavu 6:7 přišla španělská série, domácí rázem vedly rozdílem pěti branek a výrazně lépe si počínaly i ve zbytku první poloviny zápasu, náskok postupně navýšily až na rozdíl devíti zásahů.

30

První poločas skončil.

30

Konečně i český úspěch. Charlotte Cholevová vystřelila do přehuštěného prostoru a trefila se do pravého dolního rohu.

30

Česko je v rozkladu. Další česká ztráta, Paula Arcosová vyřešila přečíslení dvou na jednu individuálně a skórovala k pravé tyčce.

29

Jeřábková nahrávala nepřesně, v oslabení hrály Češky bez brankářky a Arcosová této skutečnosti využila ke střele z vlastní poloviny do prázdné brány.

28

Česko kombinuje, ale příliš dlouho. Je signalizována pasivita, takže je na hráčky v červených dresech vyvinut velký tlak.

27

Jeřábková nahrávala nepřesně, v oslabení hrály Češky bez brankářky a Ortegová této skutečnosti využila ke střele z vlastní poloviny do prázdné brány.

26

Svou premiérovou trefu v utkání zapisuje do statistik Soledad Lópezová, zleva překvapila Novákovou střelou na přední tyč.

26

Oddechový čas pro Španělsko.

26

Ideální odpověď českého celku. Alena Stellnerová dostala příliš volného prostoru na pivotovi a střílela nad padající Castellanosovou.

25

Alicia Fernándezová si počínala nekompromisně, když vystřelila tvrdou střelu po své pravé ruce, kde Nováková nemohla být včas.

25

Přestože šla Španělka k zemi ještě dříve, než ji Anna Franková stihla stáhnout, tak dostala dvě minuty a Španělsko bude házet sedmičku.

24

Patnáctý španělský gól momentálně odmítla Sabrina Nováková, když zmenšila úhel křídelnici a zakročila nohou.

24

Španělsko navíc míří do oslabení. Důvodem je nedovolený zákrok Maitane Echeverriové na skórující Julii Frankovou.

23

Ke střele se protlačila Julie Franková a poradila si perfektně, v pádu vypálila dělovou ránu pod břevno, kam gólmanka nedosáhla.

23

Nejlepší hráčkou dosavadního průběhu je bezpochyby Mireya Gonzálezová Álvaresová, ta zaznamenala svou šestou branku křižnou střelou z levé spojky.

22

Charlotte Cholevová se dostala do velkého úhlu, brankářka jí navíc dobře zmenšila střelecký úhel a balón vyrazila do bezpečí.

22

Už je to znovu o šest branek. Ve středu se uvolnila Alicia Fernándezová a střelu namířila k pravé tyči mimo dosah Novákové.

21

Máme tu další trest na české straně a nutno podotknout, že vyloučení je dosti přísné, protože tahání za dres v podání Kuxové bylo opravdu jen minimální a chvilkové.

21

Anna Franková dostala nahrávku na pravé křídlo, nerozhodila ji vyběhnuvší brankářka a s ledovým klidem ji přehodila.

20

Cholevová dostala úder do obličeje a síly na hřišti se vyrovnávají, na dvě minuty si míří odpočinout Jennifer Gutiérrezová Bermejová.

19

Důležitý moment pro sebevědomí. Na sedmičku si stoupla Mireya Gonzálezová Álvaresová a střelu do pravého dolního rohu Nováková udržela pod nohou!

19

Markéta Jeřábková se provinila faulem. Rozhodčí českou házenkářku vyloučil na dvě minuty, navíc uvidíme španělskou sedmičku.

18

Rozdíl čítá šest branek. Česká defenziva se ne a ne poučit, s velkou chutí hrající Mireya Gonzálezová Álvaresová neměla problém ani s Novákovou, která v bráně nahradila Kudláčkovou.

18

Češky byly zase pod tlakem, z nějž se vymanit nedokázaly, střela spíše z nouze ze střední vzdálenosti proletěla výrazně vedle brány.

17

Oddechový čas pro Česko.

17

A bohužel, už je to o pět gólů. Mezi dvě konkurentky dostala nahrávku Mireya Gonzálezová Álvaresová a i v tomto případě Kudláčkovou přelstila.

16

Španělsko teď dominuje. Na rozdíl čtyř branek navyšuje hodem k levé tyčce Alexandrina Cabralová Barbosová, Kudláčková jen bezmocně rozhodila rukama.

15

Jennifer Gutiérrezová Bermejová těžila z podklouznutí Šustáčkové, rázem byla sama před brankářkou, kterou zkušeně přelobovala.

14

Parádní individuální akcí se prezentovala Alicia Fernándezová, jež středem proběhla až před brankářku a Kudláčková se marně natahovala za hodem k pravé tyčce.

13

Tentokráte Markéta Jeřábková nezaváhala, dostala pas do volného prostoru a silnější ruky, výsledkem byla dělová rána o břevno.

12

Na vstřelený gól si dělala zálusk Markéta Jeřábková, bohužel střílela do první bránící protihráčky. Hraje Španělsko.

11

Mireya Gonzálezová Álvaresová je při chuti. Strhla hru na pravou spojku a skrze přehuštěný prostor vystřelila na zadní tyč, Kudláčková nereagovala.

11

Dobrá odpověď českého týmu zásluhou Dominiky Zachové, která technickou střelou k pravé tyči překvapila Castellanosovou.

10

Na pozici spojky dostala prostor Mireya Gonzálezová Álvaresová a trestala měrou vrchovatou, svižnou ránu poslala k levé tyči.

9

Velká česká chyba v rozehrávce a do úniku vyrazila Jennifer Gutiérrezová Bermejová, jež namířila balón nad padající gólmanku.

9

Na pravé křídlo dostala nahrávku Marta Lópezová, střelu dokonale schovala za bránící soupeřku a Kudláčková reagovala příliš pozdě.

8

Petra Kudláčková předvedla další dobrý zákrok, načež o navýšení náskoku pomýšlel Šustáčková, také Castellanosová ovšem výborně zasáhla.

7

Češky poprvé vedou! Pozornost na sebe strhla Charlotte Cholevová, potrestala rozestoupené protihráčky, zleva se natlačila před bránu a vyslala dobře mířenou křižnou střelu do dolního rohu.

6

V těžkém postavení si perfektně poradila Alena Stellnerová. Česká pivotka dostala pas od Jeřábkové a v pádu zakončila technicky o levou tyč.

6

Mireya Gonzálezová Álvaresová si počkala na přihrávku za obranu a byla nekompromisní, tvrdou střelu namířila neomylně pod břevno.

5

Máme srovnáno! Markéta Šustáčková si všimla díry před sebou, pronikla až před brankářku a vyslala nechytatelnou střelu k pravé tyči.

5

V signalizované pasivitě střílelo Španělsko z velké vzdálenosti, Petra Kudláčková zaznamenala zákrok z kategorie jednoduchých.

4

Petra Kudláčková zaznamenala první úspěšný zákrok, ovšem vyrovnání se bohužel nekonalo, rozhodčí Češkám odpískal útočný faul.

3

Kudláčková po inkasované brance rychle rozehrála, povedenou akci završila prvním českým gólem Markéta Jeřábková.

3

Španělky podnikly rychlý protiútok a odměnou jim byl druhý vstřelený gól, o nějž se postarala Alicia Fernándezová.

2

Šustáčková vyslala povedený podstřel, jenže brankářka bleskově zareagovala a zakročila pravou nohou.

1

První útok patřil favorizovaným španělským házenkářkám. Z pravého křídla střílela Alexandrina Cabralová Barbosová a Kudláčkovou překvapila na přední tyči.

1

Utkání právě začalo.

Úvodní sestavy:

Česko: Kudláčková, Novotná – Stříšková, Kordovská, Šustáčková, Desortová, Stellnerová, Kuxová, J. Franková, Dresslerová, Zachová, Kovářová, Jeřábková, Malá, Cholevová, A. Franková.
Trenér: Bent Dahl

Španělsko: Castellanosová, Zoqbiová – M. Lópezová, Arderíusová, Gutiérrezová Bermejová, Echeverriová, Ortegová, So Delgadová, S. Lópezová, Gassamaová, Fernándezová, O'Mullonyová, Tchaptchetová, Arcosová, Cabralová Barbosová, Gonzálezová Álvaresová.
Trenér: José Ignacio Prades Pons

Rozhodčí: A. Konjičanin, D. Konjičanin (oba BIH).

České házenkářky zabojují o historicky první účast pod pěti kruhy v samostatnosti země, naposledy se kvalifikovaly před 36 lety v době Československa. Svěřenkyně trenéra Dahla si zajistily místenku v kvalifikaci zásluhou osmého místa na světovém šampionátu a nečeká je nic jednoduchého. Hned orvni zápas proti Španělkám bude velmi důležitý, přičemž roli favoritek budou plnit soupeřky. Dále Česky změří síly ještě s Argentinou a Nizozemskem.

Všem fanynkám a fanouškům házené přeju krásný čtvrteční podvečer. Vítám vás při sledování olympijské kvalifikace, u zápasu mezi Českem a Španělskem.

Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.