Zlínská Kateřina Češková (v modrém) obchází hráčku Olomouce Kateřinu Vaškovou

Zlínská Kateřina Češková (v modrém) obchází hráčku Olomouce Kateřinu Vaškovou - Zlín - Olomouc: Češková, Vašková | foto: Dalibor Glück, MF DNES

Olomoucké házenkářky skončily turné. Pořádají Pohár míru

Dovolená? Házenkářky Zory Olomouc v přípravě na nový ročník interligy takový termín neznají. V rámci soustředění v Německu během týdne odehrály úřadující české mistryně devět náročných zápasů.

Z jejich turné po zemi západního souseda by zručný scénárista vytěžil pokračování úspěšného filmu Účastníci zájezdu. A hráčky Zory dobrý základ pro další náročný ročník, v němž budou startovat i v evropském Challenge Cupu.

"Žádný pobytový zájezd to opravdu nebyl," pousmál se trenér Lubomír Krejčíř. "Hráli jsme proti silným soupeřům a to bylo hodně namáhavé. Únavu cítíme ještě teď a díky tomu jsme zredukovali další program. Na turnaj v Hodoníně, kde jsme původně měli startovat, nepojedeme."

V úvodu německého turné nastoupila Zora proti Thüringeru HC a týmu Lucie Fabíkové podlehla 21:39. Na hráčkách ale bylo vidět, že po třinácti hodinách v autobuse vyběhly rovnou na palubovku.

Další dvě utkání už nabídla lepší výsledky. Olomouc porazila tým oberligy Friedrichsefeld 32:16, TUS Lintfort 35:25 a SC Greven 09 30:25. V obou případech šlo o celky z druhé bundesligy.

"Pro holky to byla těžká zkouška, protože soupeři byli opravdu špičkoví. Ale takové jsme chtěli. Pouze takové duely mají smysl. Hrát proti slabým, to ke zlepšení naší hry nevede," uvedl kouč.

Závěr soustředění obstaral silně obsazený turnaj Piranhas Cup v Markrandstädtu. Zora ve skupině remizovala s domácím SC Markranstädt 22:22, pak ale prohrála s polským MKS Zaglebie Lubin 16:20 a účastníkem 1. bundesligy SV Buxterhuder 25:28.

V dalším utkání s třetím týmem druhé skupiny, bundesligovým HC Frankfurter, remizovaly dámy 18:18 a v posledním zápase o 7. místo porazily polský Carlos-Astol Jelenia Gora 25:21.

"I takové výsledky bereme. Vzhledem k síle soupeřů to nebyla žádná ostuda," poznamenal Krejčíř.

Po takovém zápřahu dostaly házenkářky jen tři dny volna, před nimi je totiž tradiční letní domácí vrchol – Pohár míru. Na domácí hráčky čeká od pátku do neděle pět těžkých soupeřů.

"Obsazení je opravdu silné. Markrandstädt má k dispozici tým, který chce postoupit do bundesligy a v jeho řadách je hodně reprezentantek z různých států. Silný je také Thüringer a Michalovce. Uvidíme, jak se na nás podepíše únava z předcházejícího programu," nechce odhadovat ambice Zory Krejčíř, který nebude počítat s nasazením Šaškové. "Má oteklé koleno. Bude odpočívat."