ZLATÍ FRANCOUZŠTÍ BRATŘI. Vlevo Nikola Karabatič, vpravo jeho mladší bratr

ZLATÍ FRANCOUZŠTÍ BRATŘI. Vlevo Nikola Karabatič, vpravo jeho mladší bratr Luka. Vousáči, kteří vyhráli házenkářské Euro 2014, mají oba rodiče z bývalé Jugoslávie, reprezentují však Francii. | foto: Profimedia.cz

Házenkáři si splnili sen a jsou z nich bratři ve zlatém triku

  • 1
Předloni jim kvůli sázkařské aféře málem hrozil konec kariéry. Teď jsou v házenkářském "nebi" - sourozenci Nikola a Luka Karabatičovi slaví s Francií evropské zlato. A oba na něm mají výraznou zásluhu.

Dvě tváře zarostlé vousy, dvě dvoumetrová těla, jedno příjmení a jeden sen. Splněný sen. "Jsem nejšťastnější člověk světa," prohlásil házenkář Nikola Karabatič poté, co s Francií zdemoloval ve finále domácí Dánsko 41:32 a stal se mistrem Evropy. "Spoluhráče považuju za rodinu, ale Luka je můj skutečný bratr. To dává radosti z vítězství ještě jiný rozměr."

Nikola a Luka Karabatičovi, evropští šampioni. To je senzační přinejmenším ze dvou důvodů. Mladší ze sourozenců málem házenou vůbec nehrál. A hlavně - oba byli předloni na podzim obviněni ze sázení na vlastní prohru v lize. Ač se hrozba doživotního zákazu nakonec ukázala jako přehnaná, byli tou dobou na dně. "Tohle je noční můra," říkal slavnější Nikola, nejlepší házenkář světa za rok 2007. Dno je zapomenuto, nyní tančí v rytmu zlatých oslav. A spolu.

Nikola (29 let) se narodil ještě v srbské Niši, Luka (25) už ve Francii, kam jejich chorvatský otec zamířil jako házenkářský profesionál. Po něm i matce ze Srbska mají jugoslávské jméno, temperament a pořádné množství talentu.

Fotogalerie z finále ME

Nikola patří k nejlepším hráčům planety, takřka se nenajde trofej, kterou nezískal. Luka zase válel v tenise, platil za velkou naději. "Měl jsem  potenciál, ale chyběla mi vášeň. Proto jsem se vrátil ke své první lásce - k házené," řekl.

Začal s ní až ve sportovně hodně pokročilém věku. "Těžko říct, jestli by dostal šanci, kdyby Nikola nebyl jeho bratr," přemýšlí Karel Nocar, manažer české reprezentace, který ještě do loňska hrál francouzskou ligu a sledoval, jak bratři vedle sebe působí v dresu tamního gigantu z Montpellieru. "Ale to už je teď jedno. Na Euru se mi v obraně moc líbil, byl důležitým článkem francouzské hradby."

Defenziva, to je Lukův mistrovský kousek. "Měl by být vyhlášen nejlepším obranářem šampionátu," řekl o něm dokonce Nikola. Starší z bratrů zvládne zářit na obou stranách hřiště. Na Euru byl nezastavitelný, kreativní, dynamický, silový. Skoro dokonalý. Bylo vidět, jak ohromně pookřál v Barceloně, kam přestoupil ze "sázkařského vyhnanství", kdy krátce hrál za Pays d’Aix v Provence.
Tam teď působí Luka, který se v národním celku stal objevem.

"Všem demonstroval, že se jeho přítomnost v týmu odvíjí zásadně od výkonů," odmítá kouč Claude Onesta, že by snad byl členem mistrovského kádru díky přímluvám staršího sourozence. "Francouzská liga hodně stoupá a kluci jako Luka díky tomu rostou," souhlasí Nocar, ale dodává: "Pokud se bude zlepšovat dál, má Nikola ve světové házené takové slovo, že si jej případně může stáhnout za sebou do nějakého velkoklubu. Tuhle výhodu má opravdu málokdo."

Pak by zlatý bratrský sen nemusel zdaleka končit.