Matěj Šustáček ze Zubří (v bílém) zakončuje skrz bránící hráče Lovosic.

Matěj Šustáček ze Zubří (v bílém) zakončuje skrz bránící hráče Lovosic. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

V play out chceme vyhrát všechno, říká Šustáček ze Zubří

  • 0
Zatímco před rokem se touto dobou chystal na semifinále extraligy, teď má před sebou jen zápasy v nadstavbové skupině o deváté až dvanácté místo. A přestože se spojka házenkářů Zubří Matěj Šustáček nemusí obávat sestupu, o motivaci má postaráno.

„Chtěli bychom dokázat, že do play out nepatříme. Naším cílem je vyhrát všech šest zápasů,“ říká Šustáček.

Zubří zatím náhradní plán plní. Poté, co doma pokořilo o deset branek poslední Litovel, porazilo o dva góly vyšším rozdílem Hranice, kde v posledním kole základní části přišlo o play off. Šustáček však drtivé vítězství jako satisfakci nebere.

„Do každého zápasu půjdeme naplno,“ ujišťuje. Hlavou se přitom honí neodbytná myšlenka: „Když se vrátíme na hřiště a nastoupíme, tak se ptám sám sebe, proč jsme tady, a ne v play off. Zklamání je velké. Odezní časem.“

Duely v letošním play out berou házenkáři Zubří jako užitečný test před příští sezonou. „Máme více času budovat tým a zapracovat zejména na psychické stránce,“ uvědomuje si Šustáček.

Nízká odolnost ve stresových situacích je podle trenéra mužstva Dušana Poloze jeho největší slabinou. A Šustáčkovi nezbývá než souhlasit.

„Pokud jste v herní pohodě, tak na chybu za sekundu zapomenete. Jenže to neumíme. Když se v zápase něco pokazilo, dolehla na nás strašná deka. Znervózníme, znejistíme,“ líčí Šustáček.

Bezprostředně po kolapsu v Hranicích, kde Zubří promarnilo v poslední čtvrthodině vedení o čtyři branky, se trenér Poloz prostřednictvím sociální sítě omluvil fanouškům Zubří za neúspěch. Nemalý díl viny na sebe bere i Šustáček.

„Jsem jeden z těch, na kterých měla sezona stát. I my hráči musíme být sebekritičtí. Neodvedli jsme úplně dobré výkony. Nepotkali jsme se s formou, ani jeden z nás. Nikdo to nedokázal strhnout,“ uznal Šustáček.

Věří, že v další sezoně bude lépe. Z Francie se má vrátit reprezentační křídelník Jurka, restart kariéry zvažuje pilíř obrany Říha.

„I když někteří odejdou, snad budeme silnější než letos. I mladí budou zkušenější, dravější,“ hledí Šustáček s nadějí do budoucnosti.