Lovosický házenkář Jiří Motl (vpravo) se snaží přehodit plzeňského gólmana Jana...

Lovosický házenkář Jiří Motl (vpravo) se snaží přehodit plzeňského gólmana Jana Štochla. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Lovosičtí házenkáři budou nahánět Karvinou. Bez Landy

  • 0
Hon na házenkářskou medaili odtroubí lovosičtí Lovci proti Karviné, kořist pro čtvrtfinále extraligového play-off jim určilo poslední kolo základní části.

„Mohli jsme dostat i Brno, Karviná je pro nás trochu přijatelnější soupeř. Aspoň se nám to tak zdá,“ tvrdí asistent kouče Václav Toman. Jeho celek vstoupí do vyřazovací fáze příští víkend na domácí palubovce, hraje se na tři vítězství.

S Karvinou se letos Lovci naháněli třikrát, u ní padli o gól 29:30, doma ji potopili 36:25 a v semifinále poháru 41:31. „S Brnem jsme měli problémy, zato Karvinou jsme dvakrát vysoko porazili. Ale uvidíme, play-off je nová soutěž.“

Hrající trenér Radčenko je podle Tomana největší osobností lovosického vyzyvatele. „Má obrovské zkušenosti, v play-off odehrál spoustu zápasů. Díky němu jsou strašně silní na rozehrávce, mají i dva kvalitní pivoty, zbytek průměrný,“ oznámkoval Toman protivníka.

Základní část Lovosice zakončily zvesela středeční výhrou v Novém Veselí 29:26, Malý se blýskl deseti góly. Předtím to však Lovcům skřípalo. „Jsem rád, že se nám podařilo před play-off zvednout naše pošramocené sebevědomí,“ ulevilo se trenérovi Milanu Berkovi.

Jeho mužstvo ovládlo Český pohár a extraligu dlouho vedlo, jenže po útlumu se zřítilo na konečné 4. místo. „Po výborném úvodu sezony se může zdát, že je 4. příčka zklamáním, ale podle mě to je odraz našich kvalit,“ míní Toman. „Na první Plzeň nám chybělo jen pět bodů, my jich určitě mohli mít víc, pár zápasů se nepovedlo, některé smolně.“ Do medailové štvanice půjdou Lovci už s brankářem Arturem Adamíkem, kterému vypršel disciplinární trest, zato jim chybí jiný reprezentant, spojka Jan Landa.

„Je zraněný a zdá se, že je mimo hru do konce sezony. V předposledním kole proti Frýdku si natrhl lýtkový sval,“ želí Toman. „Šanci dostanou jiní, ve Veselí se nám třeba líbil Semerád v obraně s Francem.“

Hranicí úspěchu je postup ze čtvrtfinále. „Semifinále by bylo krásné, pak už to bude o momentální formě a rozpoložení.“