Ilustační snímek. Česko (v červeném) proti Maďarsku.

Ilustační snímek. Česko (v červeném) proti Maďarsku. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Házenkáři si porazili Nory a na severu Evropy získali první výhru

  • 1
Čeští házenkáři na Lednovém turnaji na severu Evropy získali první vítězství. Po čtvrteční porážce s domácím Švédskem ve Västeras porazili Norsko vysoko 34:23, když o své výhře rozhodli už v prvním poločase.

V neděli Češi zakončí turnaj proti Rakousku a půjde o souboj o celkové druhé místo. Triumf si už s předstihem zajistili stříbrní medailisté z olympiády Švédové.

Český celek na rozdíl od čtvrtečním utkání zachytil proti Norům úvod a od začátku mířil za vítězstvím. Výrazně zlepšil střelbu a jen za první poločas zaznamenal vysoký počet devatenácti branek. Výsledkem bylo vedení 19:12, které národní tým po změně stran ještě o čtyři góly navýšil.

které národní tým po změně stran ještě o čtyři góly navýšil. Šesti góly se na výhře podílel nejlepší střelec utkání Filip Jícha.

"Utkání bylo diametrálně odlišné od včerejšího. Hráči nastoupili koncentrovaně s maximální bojovností a touhou po vítězství," pochvaloval si trenér Jaroslav Hudeček. "Všechno se odvíjelo od výborné obranné činnosti, za výbornou obranou pak velice dobře chytal Štochl a po zisku míčů jsme přecházeli do rychlých útoků, které se nám v tomto utkání mimořádně dařily," dodal Hudeček pro svazový web.

Líbilo se mu, že se vydařila taktická změna před utkáním. "Od začátku jsme dali na střední spojku Filipa Jíchu a na levou spojku Pavla Horáka, takže jsme ještě zvýšili údernou sílu v postupném útoku. A opravdu se nám to vyplatilo. Filip Jícha na hřišti dominoval ve všech směrech a po zásluze byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání," uvedl Hudeček na adresu třetího nejlepšího házenkáře světa za uplynulý rok.

Závěr zápasu si Češi vychutnali, jejich výkon ocenili i diváci. "Na závěr utkání nám dvě minuty vestoje tleskala zaplněná hala. Diváci naše hráče zaslouženě ocenili za vynikající výkon, který předvedli. Utkání se nám opravdu vyvedlo, věřme proto, že si to kluci odnesou i do dalších utkání. Třeba hned do toho nejbližšího proti Rakousku," dodal Hudeček.

Češi na turnaji na severu Evropy ladí formu na klíčové dubnové dvojutkání kvalifikace o postup na ME proti Německu. Na rozdíl od Novoročního turnaje v minulém týdnu na jihu Moravy mají kouč Vladimír Haber a jeho trenérský partner Hudeček k dispozici opory týmu v čele s hvězdným Jíchou. K poslednímu duelu na turnaji se nyní Češi přesunou do Norska, kde změří síly s Rakušany.

Lednový pohár házenkářů ve Västeras

ČR - Norsko 34:23 (19:12)
Branky ČR:
Jícha 6, Motl, Horák a Juříček po 4, Vraný 3, Šulc, Číp, Kubeš, Stržínek a Zdráhala po 2, Hrstka, Jurka a Sklenák po 1. Nejlepší střelci Norska: Tönnesen 6, Kristensen 4. Rozhodčí: Johansson, Kliko (oba Švéd.). Vyloučení: 2:1. Diváci: 1778.
Švédsko - Rakousko 31:28 (15:12)

Tým Z V R P S B
1. Švédsko 2 2 0 0 63:54 4
2. ČR 2 1 0 1 60:55 2
3. Rakousko 2 1 0 1 62:63 2
4. Norsko 2 0 0 2 55:68 0