Čeští házenkáři

Čeští házenkáři | foto: Šálek Václav, ČTK

Házenkáři vstoupí do evropské kvalifikace, v úvodu je čeká outsider Estonsko

  • 0
Čeští házenkáři ve středu vstoupí do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v roce 2024. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého na úvod čtyřčlenné skupiny přivítají v Ostravě outsidera Estonsko a neberou nic jiného než vítězství. Zápas začne v Porubě v 18:10.

V neděli zakončí reprezentanti úvodní říjnový blok kvalifikace duelem v Izraeli. Zbylým soupeřem českého celku bude Island. Na šampionát, který bude hostit Německo, postoupí z každé čtyřčlenné skupiny dva týmy a doplní je čtveřice nejlepších mužstev z třetích míst.

Sabatého svěřenci se pokusí v evropské kvalifikaci částečně napravit dubnovou porážku v play off o mistrovství světa se Severní Makedonií. Reprezentanti by jen neradi scházeli na druhé velké akci po sobě.

S Estonskem se národní celek dvakrát utkal ve světové kvalifikaci v lednu 2006. Doma Češi zvítězili o 11 branek a venku o pět. Estonci se dosud nikdy nedostali na velký turnaj. V jarní světové kvalifikaci vypadli o kolo dříve než český tým s Rakouskem.

„Proti Estonsku jsme favority, což musíme prokázat na hřišti. Vždy je důležité dobře začít kvůli sebevědomí. Hrajeme doma. Doufáme, že budeme mít plnou arénu lidí, abychom utkání zvládli a výhru pak mohli oslavit společně,“ uvedl v tiskové zprávě Sabaté, který převzal české mužstvo na konci února.

Xavier Sabaté

„Příprava na Estonsko je trochu komplikovanější tím, že hodně obměnili kádr oproti posledním zápasům. Víme, jak se prezentovali v posledních zápasech, hráli dobře třeba s Rakouskem. Ale někteří hráči jim chybějí, tak uvidíme, jak se to promítne do jejich hry. Máme všechny dostupné informace, ale vzhledem k těm absencím asi nebudou hrát úplně stejně jako v minulých zápasech,“ přemítal asistent trenéra Jan Běloch.

Národní tým čeká první utkání od dubnového play off a premiéra v nové sezoně. „Chceme se odpíchnout od nepovedené baráže o mistrovství světa a vstoupit do kvalifikace úspěšně. Věřím, že předvedeme pěknou házenou s vítěznou tečkou. Soupeř je papírově slabší, ale rozhodně ho nepodceníme. Připravíme se na ně jako na jakýkoliv jiný tým,“ řekla spojka Tomáš Piroch, jehož trenér Sabaté vede v polském klubu Wisla Plock.

Evropská kvalifikace se odehraje od října do dubna příštího roku. Závěrečný turnaj v Německu se uskuteční od 10. do 28. ledna 2024. Český celek se probojoval na sedm z posledních osmi evropských šampionátů. Naposledy v lednu na závěrečném turnaji nepostoupil v Bratislavě ze základní skupiny.

,