Petar Kogoj v obraně Lovosic v utkání proti Hranicím.

Petar Kogoj v obraně Lovosic v utkání proti Hranicím. | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Kogoj po sezoně skončí, přiznal šéf Lovosic

  • 0
Je to první cizinec, jenž si za Lovosice zahrál házenkářskou extraligu. Ničím jiným se ale Makedonec Petar Kogoj už do historických tabulek české nejvyšší soutěže zřejmě nezapíše. V týmu se příliš neprosadil, a přestože klub teprve čeká semifinále se Zubřím, vedení už si za něj začalo hledat náhradu. "Kogoj se neosvědčil a na 90 procent u nás skončí," netají Václav Kubíček, předseda klubu.

Jak se zrodil Kogojův příchod? Trenérovi Vojtěchu Srbovi se ozval Makedoncův manažer. "A já na to jen kývnul, i když jsem zrovna nebyl přesvědčený o tom, že děláme dobře. Nebyl čas hráče zkoušet. Nám narychlo odešel pivot a jiná nabídka nebyla. Měli jsme týden na to, abychom odeslali sestavu a soupisku na federaci, aby s námi mohl jet do Srbska na evropský pohár. Uspíšili jsme to," přiznává šéf.

Ani po čase prý Kogoj do týmu nezapadl. "Pivot se musí sehrát se spojkami, taky tady byla jazyková bariéra. Chápu, že to nějaký čas trvá. Ale už je tu tři čtvrtě roku a zlepšení moc nepociťuji," vyčítá.

Za největší slabinu Kubíček považuje Kogojovo zpracování míče. "V tom vidím největší problém. A neproměňuje ani šance." Kogoj odehrál zatím 24 zápasů a nastřílel v nich jen 21 branek. "Snaží se. To mu nelze upřít. V obraně je platný, těch jeho 190 centimetrů a 100 kilo je znát. Ovšem my bychom potřebovali, aby občas pomohl i góly," stojí si za svým Kubíček.

Za Kogoje Lovosice zaplatily 1 500 eur. "Je to tabulková cena. Z ní ještě dostává odměnu jeho manažer." V týmu působí jako poloprofesionál. "Má tu ještě zaměstnání, které jsme mu také museli sehnat. Dělá ubytovatele na zimním stadionu, využili jsme, že umí jazyk," líčí.

Kolik si vydělá házenou, šéf prozradit nechce. "Ale není to velká částka. Zhruba do deseti tisíc korun," alespoň naznačí. S Janem Brabcem, jenž před sezonou odešel z Lovosic do pražské Dukly, se prý Makedonec těžko srovnává.

"Se zpracováním míče to u něj také nebylo zrovna slavné, ale Brabec byl platný i jako tmelitel kolektivu, hecíř. To se u Kogoje ani nedá předpokládat."

Kogojovi po sezoně vyprší roční kontrakt a klubmu prodlužení nenabídne. Půjde zase českou cestou? "Uvidíme. Loni jsme na českém trhu nikoho nesehnali a naskytl se Kogoj. Dostali jsme informace, že to je makedonský reprezentant. Jenže všechno asi nebylo úplně přesně pravdivé," štve Kubíčka.

Lovosický předseda už se ohlíží po náhradě za Kogoje. "Nějaké tipy máme, ale jména prozradit zatím nemůžu," omlouvá se. Se dvěma posilami už tým může počítat najisto. Ze zahraničí se vrací spojka Vladimír Šuma i brankář Milan Volák. "Jsme domluveni. Je to stoprocentní. A další jména jsou rozpracovaná. Budeme zase hodně zlobit," věří Kubíček.

I přes velkou marodku se Lovosice prodraly letos počtvrté za sebou do semifinále extraligy. "Skvělá vizitka. Snad jsme si všechno zlé vybrali a příští sezona bude ještě úspěšnější," věří.