Kdo bude házenkářem roku?

  • 1
Frýdek-Místek - Elitní házenkáři a házenkářky se sjíždějí do Frýdku-Místku. Právě tam budou slavnostně vyhlášeny ankety o nejlepší hráče roku 2003. Házenkářský galavečer začne v pátek už v 15 hodin exhibičními zápasy v nové hale při 6. ZDŠ, vítězové anket budou slavnostně vyhlašováni v Národním domě. První vítězové už jsou známí. Miss házená je Lucie Kantůrková ze Slavie Praha a Sympaťák roku Radek Tauš ze Sokola Brno IV.

Minulý ročník ankety o Nejlepšího házenkáře roku vyhrál Alexandr Radčenko z Karviné. Ruský kouzelník s českým občanstvím však má jen velmi malou naději, že vítězství obhájí. Odchodem z mistrovského Baníku se ztratil z očí. Půl roku hrál v Prešově, teď je v italském Conversanu.

Šance se tedy otevírá některému z borců mistrovského Frýdku-Místku, například Milanu Berkovi, nebo zkušeným legionářům. Ve hře

ROZHOVOR S RADČENKEM:

Obhájí Alexandr Radčenko titul Házenkář roku?
Kdepak, nemám šanci.

Proč myslíte?
Po odchodu z Karviné o mě moc slyšet nebylo. S Prešovem jsme titul nezískali, v Itálii nejsem na očích.

Není Itálie krok zpátky?
S Conversanem jsme hráli Ligu mistrů, ale jinak není italská ligy až tak kvalitní. Jsou v ní jen tři čtyři solidní týmy.

Neláká vás to jinam?
Po sezoně bych se rád dostal do lepšího týmu a soutěže.

Co česká reprezentace?
Chci reprezentovat, i to je šance, jak se světu ukázat.

Kdo bude Házenkářem roku?
Milan Berka z Frýdku-Místku by si to určitě zasloužil.

tak jsou mimo jiné David Juříček z francouzského Istres, Jan Filip z německého Nordhornu, Karel Nocar z francouzského Chambery nebo Martin Galia ze švédského Redbergslidsu.

Výběr hráčů do exhibičních zápasů letos neměl pevně daná pravidla. Ve Frýdku-Místku proti sobě nebudou hrát borci Východu a Západu ani Češi proti Slovákům.

"Sám jsem systém vybírání hráčů nepochopil," usmál se reprezentační trenér Rastislav Trtík, který bude s Pavlem Pauzou šéfovat jednomu z výběrů. "Jsou tam i kluci, kteří kvůli povinnostem v zahraničí přijet nemohou, a další, kteří jsou zranění. Takže nevím, kdo a proti komu vlastně bude hrát."

Výběr trenérů Rastislava Trtíka a Pavla Pauzy:
Galia (Redbergslids, Švédsko), P. Štochl (Allrisk Praha), Juříček (Istres, Francie), T. Heinz a K. Heinz (oba Karviná), Jícha (St. Gallen, Švýcarsko), P. Brabec (Allrisk), Řezníček (Zubří), Berka a Straka (oba Frýdek-Místek), Filip (Nordhorn, Německo).

Výběr trenérů Jiřího Kekrta a Vladimíra Habera:
Musil a Kulhánek (Frýdek-Místek), Nocar (Chambery, Francie), Kubeš (Halmstad, Švédsko), Hrubý a Zemánek (oba Dukla Praha), Radčenko (Conversano, Itálie), Kraus, Sklenák a Lančí (všichni Frýdek-Místek), Buchta (Povážská Bystrica).