Písek - Jindřichův Hradec: domácí Kateřina Moravcová (vlevo) a Hana Martínková.

Písek - Jindřichův Hradec: domácí Kateřina Moravcová (vlevo) a Hana Martínková. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Jihočeské házenkářky budou znovu v Evropě

  • 0
Ještě týden, někde i dva. Zhruba tolik chybí do zahájení přípravy v jihočeských házenkářských klubech z nejvyšších soutěží. V Jindřichově Hradci začnou interligové házenkářky na začátku příštího týdne. V Třeboni zahájí přípravu místní extraligoví muži o pár dní později. Jako poslední z trojice odstartují přípravu na novou sezonu 27. července hráčky v Písku.

Tam by se mělo na začátku přípravy představit několik posil. Už dříve avizovanou Pavlu Janouškovou z Astry Praha doplní brankářka Ulrichová z Havlíčkova Brodu a na dobré cestě je také příchod dvaadvacetileté křídelní hráčky Marty Krouské ze Slavie Praha.

"To bude asi největší přestup," uvedl manažer píseckého celku Michal Horák.

Písecké házenkářky si v příští sezoně vedle interligy zahrají i Challenge Cup, jejž hrál v minulé sezoně Jindřichův Hradec. "Řádně jsme se přihlásili, ale ještě musíme do 20. července dodat mezinárodní házenkářské federaci potřebné podklady," uvedl Horák. "Ale tu soutěž hrát budeme," ujistil.

V Písku se nebojí ani zvýšené finanční zátěže, na kterou si v loňském ročníku stěžovali například v Jindřichově Hradci. "Peníze sháníme," řekl Horák. "Brali jsme to tak, že jsme holkám chtěli umožnit si pohár zahrát, když si ho vybojovaly."

Ve II. kole narazí 2. - 5. října na ukrajinský Dnepryanka Kershon, řecký GAS Megas Alexandros a nizozemský SV Dalfsen. O tom, kde se bude turnaj hrát, se teprve rozhodne.

V Jindřichově Hradci zatím o možných posilách nemluví. "Jednáme," přiblížil trenér a manažer celku René Kumpán. Na konci července by měl odjet tým na soustředění a tam by už chtěl mít kouč kádr pohromadě. Mluví se například o příchodu Vithové nebo Provázkové z českobudějovické Lokomotivy.

Ve druhé polovině srpna v Jindřichově Hradci připravují mezinárodní turnaj. O pohár starosty města si zahrají rakouský Atzgersdorf, slovenský ŠKP Bratislava, francouzský Besancon a domácí celek. "Bude to pro nás velmi kvalitní příprava," je už teď přesvědčen trenér Kumpán, který také uvidí, jaká bude situace se zraněnou Eliášovou.

I extraligoví házenkáři Třeboně budu mít změny v kádru. Do Dukly míří Radek Mráz, který v Jiskře z Českých Budějovic hostoval. "My bychom měli zájem o jednoho mladého hráče z Dukly," dodal předseda klubu Josef Vrchota. "A chceme udržet Michala Naimanna."

V následujícím ročníku se třeboňské publikum může těšit na nové soupeře. Extraliga prošla změnami. Do další sezony se nepřihlásily slovenský Prešov, který chce hrát v Maďarsku. A pro finanční problémy i Hustopeče s Bystřicí pod Hostýnem. Nahradí je Dvůr Králové a Přerov.