Házenkáři Jičína naslouchají pokynům trenéra Petra Mašáta.

Házenkáři Jičína naslouchají pokynům trenéra Petra Mašáta. | foto: Kristýna Machalická

Jičínská stíhačka v závěru bez bodů: Byli jsme blízko, ulevil si kouč

  • 0
Necelou čtvrthodinu před koncem zápasu v Karviné prohrávali házenkáři Jičína o sedm branek 18:25 a nikdo v hale nepředpokládal, že za pár minut budou v úvodním zápase nového extraligového ročníku sahat po překvapivém bodovém zisku.

Ale stalo se. Jičínští se neuvěřitelně zvedli a zatímco oni začali střílet jeden gól za druhým, jasnému domácímu favoritovi se produktivita, do té doby bezproblémová, zadrhla. O deset minut později tak Karviná vedla už jen o jediný gól 26:25 a zápas směřoval k dramatickému rozuzlení.

V něm ale favorit jičínskému vzedmutí odolal a vyhrál 27:26. „Škoda, byli jsme blízko. Něco podobného jsme si vyzkoušeli už v přípravě proti silným soupeřům, jakými jsou Plzeň, Povážská Bystrica či polské celky Štětína a Glogówa, se kterými jsme hráli na turnaji,“ uvedl po utkání v Karviné jičínský kouč Petr Mašát.

Právě v přípravě hledal motivaci pro hráče ve chvílích, kdy se jim Karviná ve skóre vzdalovala: „Hráčům pořád říkám, aby hráli do poslední minuty, takže si tím už prošli. Ale utkání se mi nehodnotí lehce, protože jsme v něm nakonec prohráli.“

Domácí favorit hosty z Jičína nechal držet nadohled jen v úvodu utkání a do poločasu vedl i o sedm branek, poločasové skóre bylo o dva góly pro Jičín příznivější.

„Do zápasu jsme šli s určitými cíli, které se nám dařilo plnit jen částečně a jen prvních patnáct minut. Pak nám Karviná odskočila a náskok si dlouho udržovala, takže jsme se pracně vraceli do zápasu,“ popisoval jičínský kouč průběh zápasu, který se dlouho nevyvíjel pro jeho tým příliš dobře.

Změna přišla až v již zmíněné poslední čtvrthodině. „Zagresivnili jsme obranu, což pomohlo našim gólmanům, a naopak znervóznilo postupný útok Karviné. Proto se její náskok ztenčil,“ poznamenal jičínský kouč, „také jsme se už mohli opřít o výkon brankářů, ve druhé půli se zlepšili, zatímco v první chytili snad jen dvě střely.“

Domácí tým sice mohl po skončení zápasu slavit výhru, ale jeho trenér Michal Brůna příliš spokojený nebyl, k čemuž pochopitelně nejvíc přispěl výpadek v závěru zápasu: „Vedli jsme už o sedm branek, pak jsem na hřiště poslal druhou šestku, jenomže když se vše komplikovalo, musel jsem tu první zase vrátit zpátky. Nedělám z toho drama, otvírací zápasy bývají všelijaké, i když může celá příprava vypadat nastokrát krásně. Nadšený určitě nejsem.“

Jičín bude o první body v letošním extraligovém ročníku znovu usilovat už v pátek, kdy na východ Čech přijede pražská Dukla, další tým, se kterým se v této sezoně počítá v boji o medaile.