Filip Jícha proniká norskou obranou

Filip Jícha proniká norskou obranou | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Jíchův předzápasový recept zní: hodně jídla a kávy

  • 1
Hned v úvodu zápasu předvedl své typické gesto po vstřeleném gólu – a pak zase, zase, zase. Házenkářský kanonýr Filip Jícha dal při důležité kvalifikační výhře nad Norskem 13 gólů! Hlavně díky němu mají Češi blízko na Euro. Jak se kanonýr německého Kielu na bitvu připravoval?

Úterý odpoledne: taktika.
Poslední trénink před zápasem. Ale žádná dřina, z klubu je Jícha zvyklý na větší zápřah. "V Kielu bývají předzápasové tréninky ostřejší. V nároďáku se zase udělá větší objem taktiky,"srovnává Jícha. "Teď jsme řešili jednak to, co budou hrát Norové, ale mnohem víc věci, které chceme hrát my sami."

Úterý podvečer: nabrat sílu!
Je jasné, že dvoumetrový a stokilový Jícha nemůže "jezdit"na salát a vodu. Před zápasem si však jídlo hlídá ještě víc. "Večeře je důležitá část přípravy. Snažím se jíst víc než obvykle, třeba hovězí,"říká 28letý házenkář. "Pomáhá mi to."Po večeři má rád Jícha jednu věc: "Zajít si na lehkou masáž a odstranit všechny bolístky."

Úterý večer: Havla, či golf?
Poslední večer, čas na relax. Jícha to často řešívá filmem či knížkou. "Mám teď u sebe rozhovor Karla Hvížďaly s Václavem Havlem Prosím, stručně. Ale volno je krátké a přijde mi, že otvírat takovou knížku na půl hodiny je málo,"přiznává Jícha. Zaměstnává ho jiná věc: "Každý rok jezdíme s klukama z nároďáku v létě hrát golf. Takže to po večerech připravujeme, vymýšlíme trasu, soutěže, hlouposti okolo."

Středa ráno: kávu, prosím!
Na rytmus v den zápasu si Jícha potrpí. "Snažím se, aby byl pokaždé stejný. Spát takových devět hodin a co nejvíc se nasnídat."S tím souvisí další věc – káva. V Kielu se pije často a Jícha si tenhle zvyk drží. "V den zápasu jí vypiju víc než obvykle. Možná jsem nervózní, nevím. Každopádně do sebe dostanu víc kofeinu,"říká. "V klubu bývá dopolední trénink, v nároďáku bylo volno, tak jsme se ve Zlíně šli projít. A sednout si na kafe."

Filip Jícha střílí na norskou branku.
Filip Jícha proniká norskou obranou

Středa poledne: spánek vyloučen.
Oběd už si i jedlík Jícha dává lehčí. Někdo si pak jde lehnout, ale to já absolutně nemůžu. Když spím, pak na hřišti jenom stojím," líčí. "Radši si čtu nebo se ještě jednou dívám na soupeře, když je třeba."

Středa odpoledne: poslední minuty.
Svačina a po ní jde do autobusu. "Dvě a půl hodiny před zápasem jedeme do haly a začíná klasický rytmus."Jícha si nejdřív zatejpuje kotníky a prsty na rukou. Následuje týmové rozběhání a individuální rozcvička. Neměnná. "Ani nevím, jak se mi sestava vykrystalizovala. Cviky dělám pořád stejné, ve stejném pořadí. Už automaticky."

Středa 17.00: na Nory!
Před zápasem dostává kytici za své vítězství v anketě o házenkáře roku, diváci ho přivítají jasně nejbouřlivěji z týmu. Zápas začíná.

Středa 18.35: euforie vrcholí.
Češi slaví výhru, Jíchu zahrnují přímo na ploše diváci s žádostmi o autogramy. Hrdinovi večera září oči: "Teď zažívám pocit blaženosti. Takový, jaký chce mít po zápase každý sportovec."