Filip Jícha se umí parádně položit do střely i v plážové házené.

Filip Jícha se umí parádně položit do střely i v plážové házené. | foto: Alex Wipf

Jícha se bavil na písku v Bělé, postavil se mezi tyče a chytal

  • 0
Nejlepší házenkář světa Filip Jícha i o dovolené žije sportem. V Bělé pod Bezdězem bavil fanoušky na velkém turnaji v plážové házené, před pár dny se objevil i v Třeboni na Adidas Handball Campu.

Vrátil se z dovolené v zámoří a hned se vydal do Bělé pod Bezdězem. Filip Jícha, nejlepší házenkář světa, opora německého Kielu a kanonýr ze Starého Plzence, se společně s plzeňskými reprezentačními parťáky Petrem Štochlem a Karlem Nocarem představil v barvách celku VIP na šestém ročníku jednoho z největších turnajů v plážové házené v Evropě v Bělé pod Bezdězem.

„Bylo to skvělé odreagování od celoročního stresu v bundeslize a evropských pohárech. Tady je hlavním faktorem zábava. Lidé jsou zde vždy fantasticky naladěni, je tu skvělá parta více než čtyř stovek hráčů a hráček. Pro mě je účast zde především o zábavě a vychutnávám si okamžiky potkat se se všemi, se kterými se v průběhu sezony nemám šanci vidět,“ prohlásil Filip Jícha.

Mimochodem, jeho výběr nakonec obsadil „až“ pátou příčku, trofej za vítěztví si do Chorvatska odvezl tým Chemo Profili Záhřeb. Jíchova slova potvrdil i další Plzeňan Karel Nocar, který se v Bělé představil poprvé.

„Cíl plážové házené je jasný – sejít se s lidmi, se kterými se přes rok nepotkáte. Na všechny naše zápasy byly plné tribuny a jsem rád, že lidé naši hru ocenili. Ukazuje to, že například oproti fotbalu je házenkářská rodina sice menší, ale o to přátelštější a všichni jsou nohama na zemi.“

Vždyť kde jinde má házenkář třeba ze druhé české ligy možnost nastoupit proti takovým star jako Jícha, Nocar či Štochl? „Plážovka patří k létu. A pro ostatní bylo motivací i to, že si mohli proti nám zahrát. Všichni jsme si na takové akci rovni. A třeba přitáhneme další děti k házené,“ připomněl Nocar skutečnost, že především ti nejmenší jásali nad společnou fotografií nebo nad možností zastřílet si na Petra Štochla.

„Beach handball je férová hra, k tomu hraje muzika, je to celé o pohodě. Ze sportovního hlediska je to náročné fyzicky i na míčovou techniku. Pro mne je to příjemné, protože já si rád zaútočím i v normální házené,“ svěřil se Štochl. Na turnaji se představilo 56 týmů z devíti zemí.