Interligu otestují poprvé i ženy

Kunovice, Zlín, Zubří - Česko-slovenská interliga se už neomezuje jenom na házenkáře, od nové sezony čeká také na ženy. V obou soutěžích se představí tři krajské celky, pro všechny začíná sezona v sobotu. Muži Zubří přivítají doma Povážskou Bystricu, házenkářky Kunovic nastoupí v Hluku proti Nitře a Zlín pojede do Šuran.

HC ZUBŘÍ
S oslabeným a omlazeným kádrem odehraje sezonu Zubří. Valašský tým opustili Fabián s Galusem, kteří zamířili do prvoligového Kostelce, Lančí si hledá angažmá a Kosťjuk s Jiřím Mičolou ukončili aktivní kariéru. Jedinou posilou se mohl stát Čejka, ale Zubří se stále nedokázalo domluvit s Ostravou na podmínkách přestupu.

Šanci proto dostanou další mladící ze  zuberské líhně. "Čejka v sobotu v premiéře proti Povážské Bystrici nenastoupí a jestli se  podaří jeho přestup vyřešit později, to netuším," poznamenal trenér Zubří Jiří Mika.

Valašský klub může být klidný, žádný z českých účastníků interligy nesestoupí. Mladí hráči proto nemusí hrát pod velkým stresem. "Máme jistotu, že se můžeme celý rok bez potíží připravovat, naším cílem je přesto postup do play off," naznačil kouč. "Výsledky v přípravě mě mile překvapily. Doufám, že je zopakujeme také v interlize."

HK RACIOLA KUNOVICE
Bez Petry Vičánkové bude podle trenéra Petra Koutného chybět v tabulce nejméně sto branek. Střelkyně dala před mezinárodní interligou přednost německé bundeslize (Bochum), takže tíha odpovědnosti za výsledky bude ležet na spojce Lence Romanové. Kunovice nevstupují do interligy s konkrétním cílem, klub ovšem nechce hrát o udržení.

Ambice se mohou zvednout po  dotažení spolupráce s vídeňským Hypo Niederösterreich, které nabízí tři hráčky. Klub jedná o  sobotním nástupu rakouské brankářky Daniely Strudlerové. Proti Nitře by ji mohly v poli doplnit ještě Chorvatka Kornelija Rajkovičová, Makedonka Monika Štefanská, případně Lucie  Baráková.

"Hypo tyto hráčky skutečně nabízí, já se ale budu raději spoléhat na zavedenou  sestavu z přípravy," říká trenér Koutný. Kunovice chtějí proměnit v platné hráčky základního  kádru teprve devatenáctileté křídlo Holbičkovou (Myjava) a osmnáctiletou spojku Novosadovou.

V pondělí klub získal gólmanku Lucii Hyblerovou z Bohunic.

HC ZLÍN
Vicemistr Zlín si prožil horké léto. Po neúspěchu ve finále extraligy, na který navázala porážka i v poslední části domácího poháru, abdikoval trenér Jiří Zerzáň. Jeho nástupce Vladimíra Danoveho přivítaly hráčky stávkou za vyrovnání nedoplatků na mzdách a rozdělení prémií za druhé místo. Třebaže se celý týden netrénovalo, znát to není. Zlín může hrát v interlize důstojnou roli.

Problematickým místem je post brankářky. Dvě z nich, týmová  jednička Záhorová a trojka Dudešková, ukončily kariéru, Iva Vaněčková bude maximálně  vytížena. Dlouhodobě zraněna je navíc klíčová spojka Kateřina Vašková. Není jisté, jak se  družstvo vyrovná se ztrátou Zámorské (Slavia).