Hradecký házenkář se drží mezi elitou

  • 2
Hradec Králové - V současné době je nejspíš nejznámějším východočeským házenkářem. Přestože je Pavel Cvejn stále hráčem druholigového klubu Slavia Hradec Králové, většinu svých úspěšných házenkářských sezon prožil na hostování v mužstvech nejvyšších soutěží. Po působení v Náchodě a v Jičíně odešel urostlý pivotman za svým prvním profesionálním angažmá do Zubří a vloni v létě si to namířil do dalšího interligového klubu Allrisk CAC Praha.

Proč ste ze Zubří odešel?
Nedomluvili jsme se na finančních otázkách. Dodnes mě trápí, že se vedení klubu ke mně nezachovalo za odvedenou práci dobře.

V Allrisku jste nyní spokojen?
Pražský Allrisk se před letošní interligou citelně posílil. Ze Zubří se mnou přišel Hladký, z Dukly brankář Musil a z Německa se do Čech vrátil Kotulán. Se svou sportovní formou v podzimní části interligy mohu být spokojen V 8. kole jsem nastřílel reprezentačnímu brankáři Plzně Štochlovi dokonce dvanáct gólů. Dosud jsem měl rekord devět gólů do sítě Zubří. Také mě potěžila nominace do exhibičního zápasu výběrů českých a slovenských házenkářů. Kvůli zranění jsem ale nemohl nastoupit. V anketě o nejlepšího pivota interligy jsem skončil hned za Davidem Juříčkem z Karviné.

Jak se vyrovnáváte s nálepkou, kterou vás rozhodčí kdysi zařadili mezi problémové hráče?
Moje zákroky jsou hodně vidět a rozhodčí je často brali jako úmyslné. Tento přístup mi hodně ubližoval, prostě jsem si udělal špatné jméno. Ještě před letošní sezonou jsem se ale zařekl, že se zklidním. Teď už jsem víc zticha, než jak mě znají diváci v Náchodě nebo v Jičíně. Divili by se - když rozhodčí zapíská, zvednu ruku a nerozčiluji se. Výsledky se dostavily. V sezoně jsem viděl jen jednu červenou kartu.
 
Jak je interligový titul mezi házenkáři ceněný?

Mám-li být upřimný, tak za cenější považuji titul mistra České republiky nebo prvenství v domácí pohárové soutěži. Důvod je jediný. Házená u nás má vyšší úroveň než na Slovensku. Tam má dobrou úroveň snad jen tým Povážské Bystrice.

Jaké sportovní cíle si letos stavíte?
Vedení Allrisku hledí hodně vysoko. Když se dostaneme do finále domácího poháru a získáme medaili v českém mistrovství, budou jistě spokojeni. Do konce základní části interligy však ještě zbývá 12 kol.

Co byste si do zbytku sezony přál?
Zdraví. Už v loňském utkání v Plzni jsem nastoupil se sebezapřením, když mi těsně předtím provedl doktor punkci kolena. Ve zbylých zápasech jsem si už moc nezahrál. Po tomto víkendu mě čeká lékařské vyšetření v Praze a nejspíš i operace.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?
Původně jsem chtěl odehrát ve vrcholové házené ještě příští sezonu, ale teď už kvůli zdraví uvažuji o odchodu. Úplně však s házenou skončit nechci. Rád bych se vrátil do některého východočeského klubu. Třeba do Náchoda či Jičína.