Lenka Fleková z Veselí při střelbě.

Lenka Fleková z Veselí při střelbě. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Házenkářky Veselí zabojují doma proti Zlínu o prodloužení finále

  • 0
Jednou prohra o gól a jednou o dva. Snad smůlu místo speciálního lepidla si patlaly na ruce házenkářky Brittermu Veselí nad Moravou, které budou o víkendu v semifinálové sérii dohánět dvouzápasovou ztrátu proti Zlínu.

V sobotu hrají doma od 18 hodin, a pokud by se jim podařilo zvítězit, pokračuje se v neděli o hodinu dříve. Vzhledem k tomu, že Zlín se posílil před interligovým play-off o dvě hráčky, z nichž vyčnívá především spojka Michaela Hrbková, stal se vcelku jednoznačným favoritem.

"Už tři kola před koncem základní části jsem řekl, že každý zápas teď beru jako finálový, do každého chci jít úplně naplno, bez přemýšlení, co bude dál," říká zlínský trenér Dušan Poloz.

Ovšem duely ve Zlíně ukázaly, že "panenky"ještě neřekly poslední slovo, byť jim roky přibývají. "Hlavně ve druhém zápase nevyhrál lepší, ale šťastnější," podotkl trenér Peter Sabadka. "Zlínu rozhodně pomohlo posílení, maximálně ho využili."

V základní části však Veselanky protivníka doma dvakrát porazily a není důvod, proč by to nemělo vyjít znovu. "Před týdnem jsme měli problémy, protože Jarka Kočí, klíčová hráčka, nebyla zdravá a nastoupila se sebezapřením," popisuje potíže Sabadka. Ani teď nejsou všechna děvčata úplně v pořádku, ale která nebude moct nastoupit, se teprve uvidí. "Léčíme šrámy," sdělil lakonicky Sabadka.

Rozdíl mezi soupeři je ten, že zatímco Veselí točí sedm stabilních hráček, Zlín si může dovolit střídat více variant. "Na každý post mají dvě hráčky. Na spojce jim hodně pomohla Hrbková úderností a kvalitou.

U nás musely v sezoně na spojkách zaskakovat křídla, a když jsme dotahovali, tak už naše holky nebyly s postupujícím zápasem tak úderné," krčí rameny Sabadka.

Hlavně druhá porážka zůstává v hlavě, protože Veselí mělo ve druhém poločase skvělou část, kdy vyhrálo úsek 6:1 a vedlo 17:14. Jenže nakonec přišla snaha vniveč. "Pokouším se holky motivovat, cítili jsme se hrozně ubití a určitě přišla frustrace. Teď se dostáváme do pohody, abychom dokázali zopakovat kvalitní výkon," přeje si Sabadka.

Sérii provází i přestřelky ohledně dvou zlínských posil. "Loni kritizovali, že je něco takového možné, letos k tomu sáhli. Možná to využili, možná zneužili, teď už je to jedno. Každopádně tohle k play-off patří," míní kouč Veselí a věří, že série se může ještě hodně protáhnout.

Pro takové zápasy jsme dva roky dřeli, beru jako ohromnou poctu, že u toho můžu být," přiznává zlínský trenér Dušan Poloz. "Mně se ve veselské hale hraje dobře. Doufám, že nás tam přijedou podpořit i naši fanoušci," podotýká křídelnice Kristýna Salčáková.