Budou se čeští házenkáři radovat i po duelu se silným Polskem?

Budou se čeští házenkáři radovat i po duelu se silným Polskem? | foto: AP

Házenkáři na Euru vyzvou Polsko. Tým, který směle myslí na zlato

  • 10
Přijde třetí výhra v řadě? Čeští házenkáři dnes budou na Euru bojovat o další body, které by je přiblížily nejlepšímu turnajovému výsledku za poslední roky a při souhře náhod dokonce udrželi i ve hře o semifinále. Jenže na svěřence trenéra Martina Liptáka čeká velmi těžký soupeř: rozjeté a dosud neporažené Polsko.

Dva poslední světové šampionáty, dvě medaile. Taková je vizitka Polska, s kterým se dnes Češi utkají od 20.15 v Olympiahalle v Innsbrucku.

A pozor, ke světovému stříbru a bronzu mají Poláci v plánu přidat ještě cennější kov. "Ano, sníme o zlatu. A porveme se o to, abychom tenhle sen splnili," říká polský kouč Bogdan Wenta.

duel česko - polsko sledujte v on-line reportáži zde

Velké sebevědomí? Silné řeči? Kdepak, stačí se podívat na současné polské výsledky na Euru. Ještě neprohráli, jsou v čele hlavní skupiny II. a jejich poslední duel, ve kterém porazili silné Španělsko jasně 32:26, to byla ryzí demonstrace síly.

"Čeká nás velmi těžký zápas. Ale věřím, že to můžeme zvládnout," říká český reprezentant Jan Filip.
Bude to těžké a také tvrdé, tvrdost Polákům v házené nikdy nechyběla.

"Jsme tým kamarádů s neuvěřitelným bojovým duchem," varuje rekordman v počtu startů za tamní národní tým Marcin Lijewski. Právě on spolu s bratrem Krzystofem patří k největším hvězdám, dalšími jsou třeba Bielecki nebo pivot Jurecki.

A také brankář Szmal. Ačkoli měří na házenkářského gólmana "jen" 186 centimetrů, tohohle černovlasého hypnotizéra střelců uvidíte na Euru především v následující pozici: když radostně zatíná pěsti po další zlikvidované ráně soupeře.

"Zatím tu ukazuje, že je světová třída," pochvaluje si týmového brankáře Krzystof Lijewski. Češi musí být v pozoru. "Ano, kromě polské obrany se určitě budeme bavit i o Szmalovi," říká kouč Martin Lipták.

Polsko má zatím skoro stoprocentní bilanci, na turnaji ztratilo jen bod za remízu se Slovinskem - tedy soupeřem, kterého Češi naposledy zdolali. Jinak ovšem polské výsledky budí respekt, vždyť tým vedený bývalým legendárním hráčem Wentou ve skupině porazil tradiční házenkářské velmoci z Německa i ze Švédska a v hlavní fázi turnaje nadchnul v neděli proti Španělům.

"Tohle pro nás bude malé finále. Pak se ukáže, jaké jsou naše šance na boj o medaile," říkal před soubojem se Španělskem Krzysztof Lijewski a pak sám třemi trefami přispěl k pokoření favorita.

Role jsou navíc jasně rozdány: pokud Poláci zvítězí, postupují do semifinále. Pokud naopak uspějí Češi, získají další skalp silného evropského týmu a budou dál živit šanci na velmi dobré umístění.

Jako cíle se nabízí třeba 8. místo z evropského šampionátu v roce 2002, tedy nejlepší výsledek za poslední dekádu, nebo vůbec nejlepší české umístnění samostatné historie, na které házenkáři dosáhli 6. místem na Euru 1996.