Momentka z utkání Lovosice - Jičín.

Momentka z utkání Lovosice - Jičín. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Historická premiéra: jičínská házená vstupuje do Evropy

  • 0
Tohle celé město ani pohádkový loupežník Rumcajs účastnící se zápasů ještě nezažili. Jičínští házenkářští šampioni se připravují na svou premiéru v evropských pohárech, do nichž letos zasáhnou jako jediný český klub.

Do jejich haly totiž v 1. kole EHF Cupu, druhého nejprestižnějšího poháru starého kontinentu, dorazí bulharský celek HC Dobrudja. Na jičínské půdě bude hrát dokonce dvakrát: v sobotu od 18, v neděli od 17 hodin.

"Zahájili jsme předprodej vstupenek a jsem přesvědčený, že bude plno. Už kvůli tomu, že jde o naši premiéru v pohárech," říká sportovní ředitel HBC Ronal Jičín Petr Babák. "Doufám, že domácím extraligovým vítězstvím nad Kopřivnicí jsme diváky namlsali a že ještě lepší výkon přidáme proti Dobrudji."

Jičín má výhodu domácího prostředí v obou zápasech proto, že svému soupeři tuto variantu nabídl, aby se oba kluby vyhnuly zvýšeným nákladům na cestování.

Hosty by mělo pohltit jičínské červené peklo. "Možná je to může rozhodit, ale hlavně to psychicky pomůže našemu mužstvu," věří sportovní ředitel. Na jak kvalitní házenou si lidé přijdou, to se ještě uvidí. Jičín totiž nemá o svém sokovi mnoho informací.

"Myslím si, že soupeř by neměl dosahovat kvalit nejlepších týmů naší soutěže," soudí kouč Jičína Aleš Babák, "doufám, že se nebudu mýlit. Tím, že hrajeme dvakrát doma, bychom však měli být favoritem."

Tým se bude prát o postup už bez své mladé hvězdy Tomáše Babáka. "Teď zato působíme ještě víc kolektivně a jako tým, v němž však je konkurence," dodal Babák a zdůraznil, že je důležité, že tým má za sebou úspěch v prvním mistrovském utkání.

"Snad budeme moci nasadit co nejvíc hráčů, aby si premiéru užili všichni," věří kouč. Pokud Jičín dvojici zápasů 1. kola zvládne, může se těšit na zajímavou konfrontaci s protivníkem z Dánska.