ZVLÁDLI JSME TO. Čeští házenkáři si gratulují k výhře: Jurka s plácá s Vraným,

ZVLÁDLI JSME TO. Čeští házenkáři si gratulují k výhře: Jurka s plácá s Vraným, Kubeš s Jíchou. | foto: ČTK

Musíme plnit mezery po těch, co odešli, říká šéf obrany Kubeš

  • 2
V době přestavby házenkářské reprezentace je on jistotou. Zkušený šéf obrany Daniel Kubeš pomohl českým házenkářům k vydřené výhře 27:22 nad Izraelem. Češi tak ve Zlíně úspěšně zahájili kvalifikaci o Euro 2014.

"Kluci, co tu byli poprvé, ostudu vůbec neudělali, naopak," hledal Kubeš pozitiva na vítězství nad soupeřem, který je outsiderem skupiny. Kromě Česka a Izraele v ní jsou ještě Německo a Černá Hora - ta bude protivníkem Česka v neděli.

Jak hodnotíte důležité, ale upracované vítězství nad Izraelem?
Nemůžeme být spokojení, na druhou stranu jsou úvodní zápasy kvalifikací vždycky zvláštní. Navíc je znát odchod Karla Nocara a Honzy Filipa, všechno si teprve musí sednout. Kluci, kteří tady byli poprvé nebo po dlouhé době, dostali velký prostor a hráli opravdu dobře, třeba Tomáš Číp nebo Míra Jurka. Ostudu vůbec neudělali, právě naopak. Teď mají šanci ukázat, co v nich je. Musí šanci využít - a dnes to podle mě splnili.

A vy, kteří jste zůstali?
My starší, respektive kluci, kteří jsme v nároďáku delší dobu, musíme ještě víc zaplnit mezeru, která vznikla po Karlovi s Honzou. Bude to těžké.

Soupeř hrál hodně pomalu v útoku, "nenakazil" vás svým ospalým tempem?
Jde hlavně o to, že my jsme vysoký tým, zato oni mají mužstvo malé a rychlé. Snažili se využívat svých předností a měli fáze, kdy se jim to dařilo; v jiných fázích už tolik ne. Rozdíl o pět branek je podle mě úplně spravedlivý. My jsme si o víc zasloužit nevyhráli.

V neděli vás čeká velmi důležité duel v Černé Hoře. Na čem můžete po kvalifikační premiéře stavět?
V zásadě je dvaadvacet inkasovaných gólů proti takovému soupeři jakž takž, i když jsem perfekcionista, co se obrany týče. Defenziva byla jedním ze světlejších okamžiků naší hry. A co naopak zlepšit? Musíme si vypracovat lepší šance. Když to dnes bylo kritické, Filip Jícha to musel vzít na sebe. V zásadě jsme zápas rozhodli individuální kvalitou hráčů. Kdybychom se do takové fáze dostali v Černé Hoře, bylo by to hodně složité.