Radek Doležel v dresu Zlína při střelbě na branku Přerova.

Radek Doležel v dresu Zlína při střelbě na branku Přerova. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Žádanou spojku Doležela udržely ve Zlíně rodina a práce

  • 0
Chtěli ho v Kopřivnici, Litovli a Hranicích, dojem udělal na slovenskou Šaľu. Radek Doležel však setrval ve Zlíně i po sestupu z extraligy házenkářů.

„Rozhodla rodina a práce. Narodil se nám syn, také potřebuji získat praxi v zaměstnání, házená by mě neuživila,“ přiznává 22letý Doležel, jehož životní partnerkou je házenkářka interligového Veselí nad Moravou Kateřina Slováková.

Spojka s dynamitem v levačce patří k základním pilířům nově tvořeného zlínského týmu, ten extraligový se po pádu z nejvyšší soutěže téměř celý rozpadl.

„Sehraní moc nejsme, ale dostaneme se do toho,“ věří Doležel, který si pochvaluje atmosféru v šatně. „Vytvořila se dobrá parta. Skoro všichni jsme mladí, je sranda, žádné rozepře.“

Výsledky jsou zatím slušné. V neděli od 16.30 hodin bude Zlín hostit v hale Euronics Náchod a pokusí se o čtvrtou ligovou výhru z pěti kol. Loni v extralize přitom zvítězil pouze dvakrát.

„Je příjemné konečně vyhrávat. Jasně, úroveň první ligy je nižší, ale jsem přesvědčený, že týmy ze špičky první ligy se můžou měřit s posledními v extralize,“ míní Doležel.

Ve Zlíně přesto o návratu mezi elitu nahlas nemluví. Vítěz nemá letos jistotu postupu do obnovené česko-slovenské interligy. Vybojovat si ho musí v baráži s desátým mužstvem extraligy.

„Myslím, že se můžeme o první příčku porvat. Ambice mají Velká Bystřice, Strakonice, Chodov... Ale ve Zlíně na to asi nebudou finance,“ poukazuje Doležel na smutnou skutečnost, která byla jednou z příčin sestupu.

Ve Zlíně si ho považují, stal se novým kapitánem mužstva. „Teprve se do téhle role dostávám,“ přiznává odchovanec bystřické házené.

Sám od sebe čeká mnohem více. Tři branky ve třech zápasech jsou na kanonýra jeho schopností málo. Zatím ho ale brzdí zdravotní potíže.

„Dlouhodobě mě trápí rameno, ale na operaci to není. Navíc jsem měl nedávno vykloubený palec na hodové ruce. Tak se snažím být platný aspoň v obraně,“ dodává Radek Doležel.