Krahulík Miloslav z Lovosic se probíjí obranou Zubří, brání ho Svatopluk

Krahulík Miloslav z Lovosic se probíjí obranou Zubří, brání ho Svatopluk Pernica. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Mičola v Zubří končí. Dalo se to vytušit, říká házenkářský trenér

  • 1
Přestože do konce nadstavbové části extraligy házenkářů zbývají ještě dvě kola, trenér Gumáren Zubří Jiří Mičola už ví, že v příští sezoně u týmu nezůstane. "Vedení klubu mi v pondělí večer oznámilo, že mi nenabídne prodloužení smlouvy," uvedl Mičola, který se po loňském zisku mistrovského titulu posunul z místa asistenta kouče na post hlavního.

Čekal jste, že nebudete pokračovat?
Dalo se to vytušit. Končila mi smlouva a nikdo za mnou nebyl, že by ji chtěl prodloužit. Důvody mi neoznámili.

Jak jste to vzal?
Tohle je trenérský život. Bude to pro mě oddech od stresu a napětí, kterého bylo celou sezonu hodně. Je něco jiného dělat asistenta, který nemá zodpovědnost a nemusí rozhodovat.

Kdo nahradí Mičolu?

Pouze jednu sezonu byl hlavním trenérem extraligových házenkářů Zubří Jiří Mičola. "Po mistrovské sezoně nebyl v lehké pozici," připomíná šéf klubu Jaroslav Dořičák odchody většiny hráčů základní sestavy. "Svoji práci odvedl, ale mužstvo potřebuje do další sezony nový impulz." Kdo Mičolu nahradí? Klub hledá nástupce doma i v zahraničí a pravděpodobně ho představí po sezoně, která končí příští víkend. "Na rozdíl od minulého roku by se tým moc měnit neměl," naznačil Dořičák.

Neuškodila vám některá rozhodnutí?  Třeba když jste po podzimu vyřadil tři hráče – Třeštíka, Kulišťáka a Vyjídáka?
Za svými rozhodnutími si stojím. Cítil jsem, že hráči už nemají týmu co dát. Raději jsem dal příležitost mladým klukům, kteří chodili pravidelně na tréninky a kteří jsou budoucností klubu.

Už delší dobu bylo jasné, že neobhájíte titul, a po minulém kole jste ztratili také šanci na medaili. Jak tedy hodnotíte sezonu?
Ať už skončíme pátí, nebo šestí, nebude neúspěšná. Odešla většina opor, tvořil se nový tým. Hlavní cíl byl postup do nadstavby o titul a ten jsme splnili. Zapracovali jsme další mladé hráče. Nedostatek zkušeností nás ale srážel.

Tým však ukázal potenciál, že?
Mladíci Václav, Šlachta nebo Horut dostali šanci a jejich výkony šly hodně nahoru. Z toho mám největší radost.

Už víte, co budete dělat?
Rád bych pokračoval u dorostenecké reprezentace. A budu si hledat civilní zaměstnání.