Trenér zlínských házenkářek Peter Sabadka.

Trenér zlínských házenkářek Peter Sabadka. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Boj o semifinále. Zlín a Olomouc si to rozdají v závěrečném utkání

  • 1
Semifinále nejvyšší soutěže házenkářek začne až za dva týdny, pro hráčky Zlína a Olomouce už je ale sobotní vzájemný duel předzvěstí play-off. V moravském derby ve zlínské hale Euronics si to od 18 hodin rozdají o poslední vstupenku do vyřazovací části.

"Je krásné, že dlouhodobá soutěž může vygradovat takovým zápasem. V jedinečném okamžiku se rozhodne, jestli bude sezona úspěšná, nebo ne," pronesl trenér Zlína Peter Sabadka.

Dokonale se tak naplnila jeho předpověď v půlce základní části: "Chtěli bychom mít jistotu semifinále co nejdříve, ale asi rozhodne až poslední utkání s Olomoucí," uvedl Sabadka v lednu.

Ještě před dvěma koly přitom jeho tým ztrácel čtyři body, před vzájemným zápasem se ale konkurentky srovnaly na 18 bodech a Zlín má o 18 branek lepší skóre. Remíza mu však nestačí, první střetnutí totiž vyhrála Olomouc 25:20. "I tak jsme ale rádi, že to tak dopadlo. Pokud bychom nevyhráli s Veselím, museli bychom porazit Olomouc o šest branek," připomněl Sabadka.

Pro Zlín by byla účast v play-off velkým posunem, loni si uchoval interligovou příslušnost až v baráži. "Družstvo se posunulo a bylo by pro mě zklamáním, pokud by do semifinále neprošlo. Děláme na tom celou sezonu," uvedl bývalý trenér slovenské reprezentace.

Po vydřeném venkovním vítězství s Veselím vidí, že tým je v psychické pohodě. "Holky se dokázaly přes nepříznivý vývoj přenést a výhra pro ně byla vítanou vzpruhou. Cítí, že je v jejich silách hrát tak, jak si představujeme," těší Sabadku. "Ale nelítají v oblacích. Do zápasu jdeme s pokorou a zodpovědně."

Mementem je pro házenkářky Zlína lednový duel. "Nepovedl se nám komplexně. Hráli jsme slabě v obraně i útoku. Věřím, že se hráčky poučily," prohodil Sabadka, který sází na domácí prostředí.

Až na úvodní střetnutí se Slavií Zlín ve své hale nepropadl a potrápil i čerstvé vítězky interligy Michalovce. Otázkou ale je, kolik na utkání dorazí diváků, na sousedním zimním stadionu se bude hrát ve stejném čase šesté semifinále hokejové extraligy Zlína s Třincem.

"Poslední kolo má bohužel jednotný začátek a nemůžeme s ním hýbat. Snad házenkářský fanoušek přijde."