MLADÁ KREV. Veselanky mají nejnižší věkový průměr v interlize, v kádru zůstala...

MLADÁ KREV. Veselanky mají nejnižší věkový průměr v interlize, v kádru zůstala jediná třicátnice. | foto: Hynek Zdeněk, 5plus2.cz

Bez peněz a zkušeností. Chmury „panenek“ zatím zahání výsledky

  • 0
Když loni opustilo házenkářky HC Veselí nad Moravou osm hráček, s tradičním celkem to nevypadalo nejlépe. Obvykle úspěšný český klub se musel až do poslední chvíle strachovat o udržení v interlize.

Po zdařilé baráži však „panenky“ v létě zažily obdobné trable. Před letošním ročníkem tým opustily opory – kromě Chrenkové s Bačíkovou zmizela i Darina Zvoničová, Lenka Fleková, Angelina Viniatynská či kapitánka Jitka Tomečková. Přesto se Jihomoravankám nad očekávání dobře vyvedla příprava a také vstup do nové sezony – Prešov minulý víkend porazily 28:23. Návrat na medailové příčky však dříve ambiciózní klub nehlásí.

Změny v kádru Veselí

Odešly Romana Chrenková (Olomouc), Martina Bačíková, Katarína Hvostálová (návrat do Michalovců), Lenka Fleková (Kunovice), Darina Zvoničová, Angelina Viniatynská, Jitka Tomečková (konec kariéry)

Přišly Žaneta Stojarová (Písek), Simona Lekešová (Vlčnov), Tereza Vysloužilová (hostování z Otrokovic), Tatiana Gajdošíková (Bytča), Jasmínka Vargová (Nitra), Dagmar Lukšíková (Velká nad Veličkou)

„Budeme muset hrát s těmi, kdo za Veselí bude chtít nastoupit. Prostor dostanou mladé hráčky. Nejsme v takové finanční situaci, abychom mohli kupovat hotové házenkářky,“ sdělil už před začátkem přípravy sportovní ředitel klubu Vlastimil Procházka. „Bohužel přitom nemůžeme využít vlastní odchovankyně, protože ty patří HK Veselí nad Moravou a jejich vedení je raději poslalo do Kunovic. U nás bychom je přitom rádi uvítali.“Slovácký celek tak jako loni opět výrazně omládl a jeho věkový průměr je nejnižší v interlize. V týmu zůstala jediná třicátnice – Petra Štětáková. Další její spoluhráčky ještě nemají ani dvacet let.

Jana Šustková má dokonce jen šestnáct, přesto patří ke klíčovým „ženám“ soupisky. Tým začal v létě trénovat pod vedením trenéra Ľuboše Hudáka, který na lavičce nahradil Jozefa Hantáka. Nový kouč přitom hned na úvod prohlásil, že nechce hrát jen o záchranu. Cílem Veselanek má být střed tabulky. Jeho slova by však nemusela být výkřikem do tmy. Před triumfem s Prešovem byly totiž „panenky“ stoprocentní i v přípravě.

Sedm duelů přetavily v sedm výher. „Nevím, jestli to není na škodu. Snad se nám to v soutěži nevymstí,“ přemítá slovenský kouč.

Série bez porážky zaskočila i samotné hráčky. Před Veselím se musely před sezonou sklonit i rakouské vicemistryně z vídeňského Neustadtu. „Kdyby mi někdo v červenci řekl, že vyhrajeme všech sedm přípravných utkání, nevěřila bych mu,“ usmívá se nová kapitánka týmu Klára Jandásková.

Nejen ona věří, že forma a dobrá nálada z její kabiny jen tak nezmizí.