Plzeňští Jiří Fořt (vlevo) a Leoš Petrovský podrželi Jana Užeka z Karviné. Míš tak získal Jan Blecha. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Pálí i obranář Fořt. Góly jsou bonus, říká plzeňský házenkář

  • 0
Trefil se v sobotním prvním duelu, gólu v síti Karviné si užil i včera. V házené nic neobvyklého, řeknete si. Jenže Jiří Fořt má v plzeňském týmu jinou pozici – tvrdý dříč v obraně, souboj za soubojem se střelci soupeře. Jakmile jdou spoluhráči do útoku, prchá na střídačku, aby přepustil místo ofenzivním parťákům.

„Pravda, gól je pro mě výjimečná chvíle. Teď jsem se navíc trefil po docela dlouhé době, beru to jako bonus navíc,“ svěřil se 25letý Fořt po druhém semifinále extraligy.

Ve druhém utkání jste Karvinou rozdrtili rozdílem třídy. Dalo by se vůbec něco vytknout?
My jsme měli před víkendem jasný cíl - vyhrát oba domácí zápasy. To se nám povedlo, můžeme být spokojení. Do Karviné příští víkend pojedeme daleko klidnější.

Po přestávce jste soupeři povolili pouhé čtyři góly, to se vaše hra blížila k ideálu?
Když se něco takového povede, je to samozřejmě fantastická věc. Obrana společně s gólmanem fungovali skvěle a díky tomu se nám dařilo chodit do rychlých protiútoků.

Je vaše hra v obraně zatím v sérii klíčová? V obou zápasech jste pokryli jejich kanonýry Ivkoviče s Chudobou.
Připravovali jsme se na ně pečlivě u videa. Věděli jsme, co hrát, že jim je třeba chodit víc do těla a do ruky. Obrana šlapala a rychlými útoky jsme je pak dorazili.

Slyšeli jste tedy dnes chválu i od gólmana Motlíka?
No, většinou je hodně slyšet, když vzadu něco zkazíme. Ale nebojte, umí nás i pochválit. (smích)

Vedete 2:0, jediná výhra vás dělí od finále. Je důležité nepodlehnout euforii, že už je hotovo?
To je jasné. V Karviné je to vždycky těžké, zase se začne od stavu 0:0. Nebojím se, že bychom létali v oblacích, zůstáváme nohama pevně na zemi. Ale samozřejmě to tam budeme chtít urvat a ukončit, nejlépe hned ve třetím utkání.

Oba zápasy dělilo jen 15 hodin, jak jste na tom byli se silami?
Po fyzické stránce jsme na tom dobře, máme široký kádr, můžeme se prostřídat. Sil je dost.