Čeští trenéři Jan Filip (vlevo) a Daniel Kubeš koučují tým v zápase s Francií.

Čeští trenéři Jan Filip (vlevo) a Daniel Kubeš koučují tým v zápase s Francií. | foto: Pavel Lebeda/chf.cz

Trenér házenkářů Kubeš: Doufám, že takhle budeme hrát každý zápas

  • 2
Česká házenkářská reprezentace vstoupila do světového šampionátu porážkou. Ale těsnou, po velkém zlepšení ve druhé půli podlehla silné Francii 27:30. "Prohráli jsme, s druhým poločasem však musím být spokojený. To, s jakou chutí jsme hráli, bylo rozhodně pozitivní," říkal kouč Daniel Kubeš

Tak rozdílné byly poločasy v české premiéře na hypermoderním turnaji v Kataru. Po prvním při skóre 9:16 hrozila drtivá prohra. „Řekli jsme si chyby a nedostatky, které se nám podařilo zlepšit. To je z hlediska trenéra pozitivní,“ říkal Kubeš, s nímž Česko koučuje Jan Filip. Proto přišel velmi dobrý poločas číslo dvě. A po něm konečné skóre 27:30.

Čím to, že jste před pauzou o tolik prohrávali?
Působili jsme zakřiknutě. V útoku jsme ztráceli míče, dělali taktické chyby a střely, co jsme vyslali na branku, nebyly dostatečně kvalitní na to, aby z nich padly góly.

Na podzim jste Francii v kvalifikaci bez opor podlehli o 16 gólů. Cítíte, že se tým lepší?
Cítím, že je jiný. Bylo by ale hrozně zjednodušené říct, že je to jen naše zásluha a já s Honzou Filipem jsme za dva měsíce tým o tolik zvedli. Kluci si zaslouží absolutorium za to, kolik do zápasu investovali. Budeme tak hrát každé další utkání. Doufám.

Co dalšího premiéra ukázala?
Co mě mrzí, jsou dvouminutové tresty, to byla věc, co nás hodně zbrzdila, to bylo určitě negativní. Vycházely zaprvé z nezkušenosti a taky ze špatné techniky bránění.

Porážka o tři góly vypadá s tak silným sokem příznivě. Byla šance na body?
Měli jsme šanci udělat utkání ještě dramatičtější, to se nepodařilo. Ale velký posun v druhé půli tam byl, to je důležité. Jsem spokojený, s jakou jsme hráli chutí.

Chyběl nemocný kapitán Jícha, jaký je jeho stav?
Moc dobře to nevypadá.

Jste spokojení, jak jej zastoupil Pavel Horák, autor osmi tref?
Takhle si to nějak u něj představuju, v obraně i v útoku. Hrál velmi dobře a hrozně nám pomohl ve druhé půli, kdy dal několik branek za sebou. Dodal ostatním hráčům energii, kterou potřebovali k tomu, aby podali maximální výkon. Totéž platí i pro Romana Bečváře a Ondru Zdráhalu, kluky střední generace.

Plno nebylo, ale v hale vlály i české vlajky, co vy na to?
Jsem nadšený, že tady lidi byli a jsem rád, že jsme jim nabídli takový výkon. Atmosféra byla hezká, daleko lepší než v utkání před námi, zvlášť díky fanouškům z Franice. Myslím, že to byl v zásadě hezký zápas.

Co bude platit na Švédy, kteří na úvod jasně zdolali Island?
Ještě jsem na ně vůbec nemyslel. Ani vteřinu.