Jiří Motl se pokouší proniknout srbskou obranou.

Jiří Motl se pokouší proniknout srbskou obranou. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Věřili jsme. Vzdávat se nesmí nic, popsal Motl házenkářský obrat roku

  • 3
Možná to byl jeho nejlepší výkon v národním týmu. Házenkář Jiří Motl byl v odvetném barážovém zápase proti Srbsku fantastický. A za jeho devět branek přišla senzační odměna - Češi vyhráli 33:21, smazali osmigólovou ztrátu a slaví postup na mistrovství světa. "Jednu chvíli se mi chtělo brečet, pak skákat. Ty pocity nejde popsat," řekl Motl.

Česká křídla byla v brněnském "rudém pekle" výtečná. Motl devět branek zleva, Jurka devět tref zprava. I to byl klíč k senzaci. "Co do důležitosti zápasu byl tenhle asi můj nejvíce povedený," přiznával lovosický křídelník Motl. "Když se hráč chytne a dá rychle dva, tři góly, samozřejmě si víc věří. To se jenom potvrdilo."

Stíhací jízda házenkářů za smazáním výsledku 15:23 ze srbské Niše zůstane pro sportovní fanoušky mimořádnou podívanou. Vždyť Srbové jsou i přes znatelnou rozklíženost týmem plným světových hvězd. "Oproti prvnímu zápasu jsme se tolik netrápili v postupném útoku. To byl klíč k úspěchu," soudí Motl.

Tedy spolu s další věcí. S neoblomnou vírou, že dvojzápas lze zvrátit.

"Jestli jsem věřil? Samozřejmě," podíví se až házenkář nad otázkou. "Pokud není konec, věřím pořád. Nechci to srovnávat, ale pamatuju si jeden zápas z Lovosic, kdy jsme dvě minuty před koncem prohrávali o čtyři góly a ještě jsme to dokázali zremizovat. Pořád je o co hrát."

Češi potřebovali zvítězit o devět tref a předepsali si následující matematiku: vyhrát každou čtvrthodinu o dva góly - a tu poslední o tři. "Smázli jsme to během prvního poločasu," připomíná lovosický šutér náskok 18:8. Zatímco ze srbské šatny šlo slyšet křik a nadávky, v kabině domácí reprezentaci byl klid. A odhodlání.

"Říkali jsme si, že se hraje od nuly, že v posledních třiceti minutách sezony nesmíme polevit," líčí Motl. "Pohlídali jsme si to, nedostávali jsme zbytečné góly a sami naopak skórovali z trháků. Srbové už se do hry nemohli dostat. Přijeli sem s uspokojením, že devět gólů je hodně a že to nemůžeme dát."

Pro srbskou házenou fatální omyl!

Protože Češi věřili a poté i slavili. "Hráči na hřišti i na střídačce tomu dali úplně všechno. Proto takový výsledek," raduje se Motl, jenž se spoluhráči zažil další velký den v brněnské hale: "Smázli jsme tu i Němce, asi má své zvláštní kouzlo."

Ještě jako divák v Brně před lety sledoval, jak Češi otočili zápas s Portugalci, což jim zařídilo postup na MS 2005. O dva roky později hrála reprezentace na světovém turnaji naposledy. V lednu 2015 v Kataru oslaví velký návrat.

"Moje první mistrovství světa od juniorského šampionátu," usmál se Motl. "Věřím, že to bude velký zážitek. Pokusíme se tam odvést co nejlepší práci."