Lukáš Weintritt z KP Brno pálí v utkání proti Zubří

Lukáš Weintritt z KP Brno pálí v utkání proti Zubří | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Brněnští házenkáři nahání elitu. Umíme zamaskovat chyby, říkají

  • 0
Neničí soky precizní obranou, neudělují lekce na požádání, občas zbytečně chybují. Házenkáři KP Brno však týmovým výkonem nedostatky umně maskují. Nejen díky výtečné kamufláži jsou v extralize druzí, na čelo ztrácí bod.

Do konce duelu zbývala půlminuta. Plzeňský Martin Loskot se na pravém křídle protáhl přes brněnskou hráz těl a v letu vypálil.

Domácí brankář Jiří Bavlnka jen instinktivně vytrčil ruce... A za chvíli je zatínal v pěst!

Povedeným zákrokem totiž pomohl v sobotu uhájit házenkářům KP Brno těsnou domácí výhru 26:25 proti vedoucí Plzni.

„Instinkt? To ne, já věděl, kam bude střílet,“ křenil se brněnský hrdina. „Kluci mě podrželi - a potom já podržel trochu je. Tak to má být, ne?“ připomněl 26letý gólman, že brněnskou partu nesrazila ani sedmigólová ztráta za stavu 7:14 v první půli.

Hlavně týmově

Slova brněnské jedničky naznačují, co je letos největší devizou týmu, který od léta vede rodák z ruského Krasnodaru Andrej Titkov.

Celky tuzemské extraligy nestraší jen Bavlnkovy skvostné momenty, chirurgicky přesné sedmičky Borise Aspridise nebo nestárnoucí bojovník Michal Dostalík. „Pár jedinců vyniká, ale nejvíc mě těší, že jsme utvořili kolektiv,“ hlásí kouč Titkov. „Z toho mám větší radost než z bodů.“

Ale ani pohled na tabulku není k zahození...

Po sobotním skalpování mistra z Plzně poskočila družina z Králova Pole na pozici korunních princů - patří jim druhá příčka. Od extraligového trůnu dělí Brno jediný bod!

Vděčit za to mohou domácímu prostředí. Ze staré haly ve Vodově ulici totiž házenkáři vybudovali nedobytnou tvrz, důležitou ingrediencí úspěšného receptu je však samotný trenér Titkov.

8 zápasů trvá domácí neporazitelnost Brna. Kromě remízy s Hranicemi všechny duely vyhrálo.

„Základy máme z minulých let a on dal do toho to svoje. Chceme hrát víc do rychlosti,“ vysvětluje Bavlnka, jenž s parťáky poznal změnu i v tréninkovém cyklu. „Víc v nich máme zařazené tréninky na kondičku. Snažíme se víc udržovat,“ připojuje se brněnský Jan Hubáček. „Pak je to poznat i v zápasech. Navíc v nich hodně točíme tým, únava se rozloží a šestka není zatavená. A bylo to poznat i teď proti Plzni,“ podotýká 25letá spojka.

Titkov chce krotit euforii

Právě sobotní výhra byla podle brněnského stratéga nejcennějším bodovým úlovkem sezony, ale příliš úsměvů na Titkově tváři vidět nebylo. „Chyb tam byla spousta, ale soupeř udělal o jednu víc,“ líčil perfekcionista plynulou češtinou. Podle něho však hráči týmovým pojetím dokážou vady umně zamaskovat.

„Na hřišti to vypadalo kostrbatě a srdce odborníka neplesá, ale jsme dobré družstvo. To nám schovává nedostatky v taktice a technice,“ říká Titkov, který po celý duel emotivně korigoval své svěřence tak vehementně, že několikrát Královopolští doběhli zmateně ke střídačce a od ní se hned vraceli na palubovku. „Pokyny chápeme, ale v hale nebylo kvůli hluku moc slyšet. Rozhodně to nebylo nějakou jazykovou bariérou,“ usmívá se Hubáček. „Máme šablony, vycházíme z nich a nehrajeme na náhodu,“ dodá vážněji.

Báječný podzim může potvrdit o víkendu s brněnskými kumpány v posledním letošním mači na půdě Zlína. „Mě osobně to utkání znepokojuje, je to spíš ukazováček nahoru,“ varuje Titkov, že jeho bývalý zaměstnavatel nebude snadný sok.

Hlavním úkolem týdne je tak v brněnské kabině krotit euforii. Pokud se to KP podaří a proti 10. celku extraligy uspěje, udělá rázný skok k vysněnému play-off, do něhož postoupí nejlepší osmička. „Ten cíl se nemění. Ale kdybychom vypadli z první čtverky, cítili bychom to jako zklamání,“ říká Hubáček.