Lovosický házenkář Miloslav Krahulík (vpravo) brání Leoše Petrovského z Plzně.

Lovosický házenkář Miloslav Krahulík (vpravo) brání Leoše Petrovského z Plzně. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Extraligoví házenkáři podpoří boj s leukémií

  • 0
Hned do čtyř dnů je se všemi svými předehrávkami a dohrávkami roztažené 14. kolo Triglav pojišťovna extraligy házenkářů. Začal v pátek duelem Přerov - Brno, v úterý 10. prosince jej pak završí hit kola mezi prvními Lovosicemi a druhou Plzní před kamerami ČT Sport.

Především se však házenkáři znovu zapojí do charity, právě tohle kolo má podtitulek "nadační" a přinese další peníze do kasičky Nadace pro transplantace kostní dřeně. Každá vstřelená branka znamená příspěvek 50 korun ze strany klubu, zapojit se navíc mohou všichni diváci v hale, například prostřednictvím DMS.

Někteří házenkáři se od loňska, kdy se charitativní projekt rozjel, zapsali i přímo jako dárci kostní dřeně. Tam může být zapsán vážný zájemce od 18 do 35 let.

Impuls k celé akci dal plzeňský fotograf Hynek Sladký, pravidelný návštěvník házenkářských zápasů. Sám prodělal leukémii a když se vyléčil, rozhodl se pomoci dalším.

"Oslovil jsem řadu institucí a většinou nadaci pomohly. Potom mě napadlo oslovit i týmy hrající evropskou házenou a jsem moc rád, že jsem se dočkal kladné odpovědi," pochvaloval si Sladký před rokem, kdy se celý projekt rozjel.

Zapojily se i házenkářské reprezentační týmy mužů a žen.