Petr Vinkehöfer střílí v semifinálovém zápase proti Hranici.

Petr Vinkehöfer střílí v semifinálovém zápase proti Hranici. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Hranice se poperou o desítku, Litovel zachrání jen změna klíče

  • 0
Zatímco pro házenkáře osmi nejlepších klubů v sobotu začínají napínavé boje o titul, zbylou čtveřici čekají zápasy o záchranu. A letos budou mimořádně kruté - dva nejhorší spadnou a tým na 10. místě čeká baráž s vítězem první ligy.

Na sestup jsou momentálně Hranice a Litovel, přičemž poslednímu Tatranu na první pohled pomohou už jen kouzla a magie. Ovšem jeden takový zázračný scénář skutečně existuje. Oproti loňsku je model bojů o udržení jiný, čtveřice na 9. až 12. místě spolu odehraje šest kol systémem doma venku, navíc bodový zisk ze základní části zůstává.

Litovel ztrácí na desáté místo, jež by znamenalo alespoň baráž, sedm bodů. „A ve hře jich je dvanáct,“ připomíná trenér Tatranu Michal Hradil. „Buďme realisté, na desáté místo se nejspíš nemůžeme dostat.“ Hanáci ale pořád mají o co hrát, hýčkají si malou naději, že se mechanismus sestupu ještě změní.

Systém soutěže totiž počítal se vznikem společné České a Slovenské extraligy (ČSE). České kluby ovšem na konci ledna daly najevo, že do projektu nechtějí vstoupit a počítají s pokračováním samostatné extraligy. Předem schválený sestupový klíč ovšem zatím platí dál, a proto se ho extraligové oddíly snaží narychlo změnit, aby se sestup týkal jen posledního.

„Kluby chtějí, aby zůstalo v extralize dvanáct družstev. A poslední buď sestoupil přímo, jako to bylo dosud, nebo v baráži bojoval s vítězem první ligy, protože mezi oběma soutěžemi je přece jen kvalitativní rozdíl,“ poodkryl Hradil škvírku, kterou Litovelští vyhlížejí šanci na svou záchranu.

Návrh na změnu vzešel od účastníků extraligy až tuto středu, tedy pět dní před začátkem play-out, a rozhodnout o něm musí Exekutiva Českého svazu házené (ČSH). „Tento požadavek budeme řešit na jednání v pátek 31. března a zatím nechci předjímat, jak to dopadne,“ prohlásil předseda Soutěžní komise Jiří Žďárský.

Vyloučené ani není, že bude mít extraliga příští rok jen deset účastníků. „Vyslechl jsem si zástupce trenérů reprezentací a ti se přiklánějí k desetičlenné nejvyšší soutěži, aby byla vyrovnanější. Kluby to vidí jinak a já vnímám argumenty obou stran. Pokud však chceme něco zkvalitnit, tak bychom asi nějaký řez měli udělat. V Exekutivě je nás ale devět a každý má jiný názor. Musíme vyhodnotit, co je pro házenou nejlepší,“ zdůraznil Žďárský.

Cement chce aspoň 10. místo

Osud Tatranu v extralize tak zřejmě záleží víc na rozhodnutí svazu než na výsledcích ve skupině o udržení. „Každý je v očekávání, jedná se o budoucnost celého klubu. Ale kluci jsou velmi zodpovědní a ví, že musí extraligu dohrát do posledního zápasu, ať se děje co chce. Nemám problém je nějak motivovat a nálada není zlá,“ hlásí před prvním utkáním o udržení kouč Hradil.

Do Nového Veselí však nepojede Tatran kompletní, někteří hráči si budou léčit šrámy za základní části. „Právě proto, že nevíme, jestli nás nebude čekat baráž s vítězem první ligy, dostanou zranění hráči volno, aby se doléčili a mohli jsme být kompletní. Pojedou ti, co jsou momentálně zdraví, a těch není mnoho. Ale nic neodevzdáme, kluci v Litovli jsou bojovníci,“ burcuje trenér.

Šance Hranic na záchranu jsou výrazně vyšší. V tabulce jsou sice na předposledním, tedy aktuálně sestupovém místě, od desáté Kopřivnice je ale dělí jen bod.

„Počítáme s tím, že budou sestupovat dva, takže musíme skončit maximálně desátí, abychom případně měli šanci na baráž. Proto bude první zápas v Kopřivnici extrémně důležitý pro oba mančafty,“ uvědomuje si hranický trenér Libor Hrabal.

Letošní výsledky ho musí rmoutit, vždyť loni se svým týmem získal extraligový bronz. V létě však odešli Hastík, Rachač či Třeštík a Cement také doplácí na velkou marodku. „Ve čtvrtek nám onemocněl další hráč, zatím netrénuje Jarda Zemánek, k tomu už vůbec nebude hrát Martin Stržínek,“ vyjmenoval Hrabal. „Naštěstí se uzdravil Libor Horut, stoprocentní ale v Kopřivnici nebudeme,“ ví kouč.