VE VÝSKOKU. Plzeňský házenkář Jakub Tonar (s míčem) se snaží prosadit přes...

VE VÝSKOKU. Plzeňský házenkář Jakub Tonar (s míčem) se snaží prosadit přes kopřivnického Miroslava Rachače. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Karviná vs. Plzeň. Po poháru přichází revanš v lize

  • 0
Před dvěma týdny se utkali ve finále Final4 Českého poháru v Chebu a byla to velká jízda Plzně. Házenkáři Talentu Robstav-M.A.T. rozprášili Karvinou jednoznačně 33:21. V neděli se oba týmy utkají znovu, tentokrát na severu Moravy v rámci utkání 15. kola extraligy.

A půjde o bitvu pátého celku tabulky proti lídrovi ze západu Čech. Přitom rozdíl mezi oběma celky je nicotný - pouhé čtyři body.

„To, že jsme je v Chebu porazili o dvanáct gólů, je pryč. Bude to boj, bude to válka. Rozhodně si nesmíme myslet, že tam můžeme jet se zapálenýma cigárkama,“ prohlásil plzeňský trenér Michal Tonar.

„Situace v tabulce je hodně napínavá,“ přitakal karvinský kouč Marek Michalisko. Stejně jako se Plzeň v minulém kole hodně zapotila doma proti Kopřivnici, Baník vyválčil těsnou výhru v Novém Veselí (22:21). „Potřebujeme vozit body také zvenku, abychom se někam posunuli. To se povedlo, ale nebyli jsme vůbec spokojení s útočnou činností. Na tom před těžkým zápasem s Plzní musíme hodně zapracovat,“ plánoval Michalisko.

V Karviné se dá čekat bouřlivá atmosféra, Talent by ale rád soupeři vrátil domácí porážku z konce září v úvodním vzájemném utkání (25:28). „Zase to bude strašně těžké. Ve finále poháru se Karvinští v závěru možná trochu zlomili, ale to se jim před svými fanoušky rozhodně nestane. My budeme v jiné roli, ale uvidíme, třeba nám to bude vyhovovat,“ mínil Tonar.

Na sever Moravy se Plzeň vydá už v sobotu, tým přespí ve Valašském Meziříčí. Zítřejší utkání začíná v 10.30 hodin. A na hřišti už by se mohl objevit kapitán Talentu Petr Vinkelhöfer, který doléčil vleklé zranění nohy ještě z minulé sezony.

„Minulý týden proti Kopřivnici se nám nedařilo, možná jsme po tom úspěšném finále poháru měli trošku pocit, že vše půjde samo. Naštěstí jsme to bodově zvládli a celý týden jsme pracovali na tom, aby v Karviné vypadala naše hra úplně jinak. Věřím, že do zápasu půjdou hráči správně nabuzení,“ prohlásil plzeňský trenér.

Talent by rád udržel v tabulce náskok na druhé Zubří, které v sobotu čeká těžký zápas proti mistrovské Dukle. „Tabulka je strašně vyrovnaná. Nahoru se tlačí další týmy, bude to masakr až do konce základní části. A přitom teprve pak přijde play-off, nejdůležitější část sezony,“ uvedl Tonar. Zítřek bude hodně dobrým testem.

Musíme se zlepšit, hlásí Tonar

Před týdnem šel do zápasu s nadsázkou rovnou ze zasněžených svahů, se spoluhráčem Filipem Herajtem totiž Jakub Tonar absolvoval vysokoškolský lyžařský kurs. Ale i když proti Kopřivnici nehrál od úvodních minut, stihl nastřílet pět gólů, lepší byl jen šestigólový reprezentant Jan Stehlík.

„Jenže nebudeme si nic nalhávat, byli jsme rádi, že jsme to s Kopřivnicí urvali, i když s odřenýma ušima. Nesedlo nám to, výkon byl slabý a o vítězství jsme se klepali do poslední chvíle. V Karviné musíme hrát o mnoho lépe,“ uvědomuje si 20letý Jakub Tonar.

Nicméně vítězstvím 28:26 se Talent na čele tabulky odpoutal od Zubří, které nečekaně klopýtlo na hřišti nováčka ze Strakonic. „Sice nás to potěšilo, ale my se musíme koukat hlavně sami na sebe. A takové zápasy jako proti Kopřivnici už se nemůžou opakovat, zvlášť ne doma,“ reagoval mladší z bratrů Tonarů s tím, že tým by se rychle rád vrátil k formě, kterou předvedl na Final4 Českého poháru v Chebu. „Tam se hra hodně blížila k našim ideálním představám. A bylo by skvělé, kdybychom se tak dokázali prezentovat ve zbytku sezony. Ten výkon proti Kopřivnici mě mrzel i kvůli našim fanouškům. Dva měsíce jsme doma nehráli a pak nepředvedli to, na co máme. Věřím, že se poučíme,“ konstatovala levá spojka házenkářského Talentu.

V úvodním vzájemném duelu této sezony Plzeň na konci září Moravanům podlehla doma 25:28. Před dvěma týdny, ve finále Final4, pro změnu soupeře přejela 33:21. Jak dopadne třetí duel?